1526 cestovních kanceláří a agentur
EU
1 EUR = 25.23 Kč
USA
1 USD = 23.71 Kč
Chorvatsko
= 0 Kč
Bulharsko
1 BGN = 12.9 Kč
Maďarsko
100 HUF = 6.42 Kč
Turecko
100 TRY = 72.9 Kč

Vyhledávání cestovek

Pojišťovny mají hradit nároky klientů při úpadku cestovek v plné výši


Pojišťovny mají hradit nároky klientů při úpadku cestovek v plné výši

Praha 17.09.2015

Pojišťovny by měly hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře v plné výši. Rozhodla o tom Sněmovna, když schválila upravenou novelu zákona o podmínkách podnikání v cestovním ruchu. Cestovní kanceláře budou moci podle předlohy, která míří k posouzení do Senátu, nahrazovat pojištění proti úpadku bankovní zárukou. Pojišťovny s povinností hradit nároky klientů i nad sjednaný limit nesouhlasí. Ministerstvo pro místní rozvoj na úpravě trvá, argumentuje ochranou spotřebitele.

Pojišťovny už dříve pohrozily, že ukončí pojišťování cestovních kanceláří proti krachu, když bude novela platit, totéž pro E15 zopakovaly na začátku tohoto týdne.

Návrh ale kritizují i cestovní kanceláře. Bez pojištění totiž budou muset buď skončit, nebo odejít do ciziny.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) poukazovala na to, že případy, kdy pojišťovny nevyplatily plné náhrady, nejsou „eurokomformní“. Upozornila na letošní rozhodnutí Ústavního soudu, který potvrdil, že klient má nárok na plné vrácení peněz bez ohledu na limit pojištění. Pojišťovny budou dostávat dostatek informací o hospodaření cestovních kanceláří a budou moci určit správný limit, zdůraznila Šlechtová.

 „Oceňujeme snahu o zvýšení ochrany spotřebitele, ale musí mít takový limit, aby byla realizovatelná,“ oponoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Bankovní garance podle něho nebude fungovat, protože ji nikdo nedá neomezenou. „Cestovní kanceláře budou muset svou činnost ukončit, nebo přesunout do zahraničí,“ varoval Kalousek.

Člen prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura (SPD) s Kalouskovými obavami na základě průzkumu mezi členskými CK nesouhlasil. „Přestaňte nám předvádět lobbing pojišťoven,“ řekl. Vyjádření pojišťoven nepokládá Okamura za relevantní, žádné jejich oficiální písemné vyjádření v tomto smyslu podle něho neexistuje. Zjišťují prý ale, zda budou cestovní kanceláře skládat spoluúčast, což podle Okamury není problém.

Veškeré informace uveřejněné na této webové stránce jsou získané z veřejně přístupných zdrojů. Příspěvky uveřejněné v recenzích vyjadřují názory zákazníků cestovních kanceláří a agentur, nikoliv redakce serveru hodnocenicestovek.cz, která za jejich obsah nenese zodpovědnost.

© Copyright hodnocenicestovek.cz , Všechna práva vyhrazena. Tvorba webových stránek AiVision s.r.o.