1527 cestovních kanceláří a agentur
EU
1 EUR = 25.85 Kč
USA
1 USD = 22.74 Kč
Chorvatsko
1 HRK = 3.5 Kč
Bulharsko
1 BGN = 13.22 Kč
Maďarsko
100 HUF = 7.99 Kč
Turecko
1 TRY = 4.27 Kč

Vyhledávání cestovek

Dnes je pondělí 10. prosince 2018

Novinky z tisku


Je ta cestovní kancelář pojištěná – a co to znamená?

12.04.2016 (novinky.cz)

Pojištění cestovních kanceláří chrání klienty před následky úpadku. Poradíme, jak poznat, že pojištění platí – a co je chráněno.

Co je to pojištění cestovní kanceláře

Cestovní kanceláře mají ze zákona povinnost mít uzavřeno pojištění pro případ svého úpadku; bez platného pojištění nesmějí kancelář provozovat. Doklad o pojištění – certifikát – jsou povinny na vyžádání zájemci ukázat. Doklad o pojištění spolu s důležitými údaji (kam se obrátit) obdrží klient spolu se smlouvou o zájezdu.
Pojistné smlouvy se obvykle uzavírají s ročním pojistným obdobím, po jehož uplynutí musí cestovní kancelář buď pojištění prodloužit na další období nebo musí uzavřít pojištění nové, třeba s jinou pojišťovnou. Blízký konec platnosti certifikátu proto nemusí být na závadu. Cestovní kanceláře většinou dávají pojistné certifikáty na své webové stránky, ale není to povinnost.

 Co pojištění kryje

Díky pojištění vzniká zákazníkovi cestovní kanceláře právo na plnění v případech, kdy cestovní kancelář z důvodu svého úpadku zjednodušeně řečeno nedokončí zájezd nebo ho vůbec neuskuteční. V případě, když k pojistné události dojde v průběhu zájezdu, když je zákazník v cizině, postará se pojišťovna, resp. asistenční služba o to, aby zákazníkovi byly zabezpečeny potřebné služby a návrat domů. Pokud zájezd ještě ani nezačal, řeší pojišťovna refundaci toho, co zákazník cestovní kanceláři za zájezd zaplatil. Pojistná ochrana se však týká pouze zájezdu.

Jak si pojištění ověřit

Nejprve byste měli zjistit, u které pojišťovny je cestovní kancelář pojištěna. Tento typ pojištění totiž provozuje několik pojišťoven. Ať už najdete certifikát o pojištění cestovní kanceláře na jejích webech, nebo vám jej ukážou v provozovně, doporučujeme ověřit si jeho platnost na webových stránkách příslušné pojišťovny.
Pokud tam „vaši“ cestovní kancelář najdete, můžete zájezd v klidu zakoupit. Pokud ne, ptejte se cestovní kanceláře, jestli náhodou nedošlo ke změně pojistky a nemáte hledat u jiné pojišťovny – a pokud vás věrohodně nepřesvědčí, raději si vyberte jinou cestovní kancelář.

Co když kupuji zájezd s předstihem

Pojistná ochrana ze zákona platí pro všechny smlouvy o zájezdu, uzavřené v době platnosti pojistné smlouvy. Pokud tedy vidíte na certifikátu, že platnost končí např. 30. dubna a vy chcete koupit zájezd na říjen ještě za březnové poněkud výhodnější ceny, nemusíte se ničeho obávat – pojistka se na vaši smlouvu o zájezdu vztahuje, a to i kdyby se měl realizovat až napřesrok.
Poznámka: pokud platnost certifikátu zveřejněného na webech cestovní kanceláře skončila právě teď, informujte se u cestovní kanceláře, jak je to s novým certifikátem. Třeba ho jen webmaster nestačil vyvěsit. A také si to ověřte u pojišťovny – ta by cestovní kancelář, které ukončila platnost pojištění, ve vlastním zájmu ze svých stránek stáhla.

Co když kupuji zájezd v cestovní agentuře

Nehledejte pojištění cestovní agentury ani se na ně neptejte, protože to v podstatě neexistuje. Při koupi zájezdu, i když ho kupujete v cestovní agentuře, jste chráněni pojištěním té cestovní kanceláře, která zájezd organizuje.
Důležité je, že musí jít o platné uzavření smlouvy o zájezdu s cestovní kanceláří. To znamená, že prodávající agentura (nebo prodávající cestovní kancelář) musí mít plnou moc smlouvy jménem organizující cestovní kanceláře uzavírat. To zplnomocnění si buď můžete nechat ukázat – nebo (častěji) může být seznam zplnomocněných prodejců uveden na webech nebo v katalogu dotyčné cestovní kanceláře. Pročtěte si pečlivě všeobecné smluvní podmínky, kdy vstupuje smlouva v platnost a jak/kam máte uhradit cenu zájezdu. Pokud byste nepostupovali podle smlouvy a dali peníze nezplnomocněné cestovní agentuře (nebo zprostředkující cestovní kanceláři) a ta zkrachovala, měli byste smůlu. Pokud je prodejce zplnomocněn, za zájezd ručí organizující cestovní kancelář a její pojištění, ať se s prodejcem stane cokoliv.

Co je to zájezd

Pojištění cestovních kanceláří pro případ úpadku se vztahuje pouze na zájezdy. Jakékoliv jiné služby, které nesplňují definici zájezdu, pojištěny nejsou, ani když je zakoupíte u pojištěné cestovní kanceláře. V takovém případě vám pojištění dává jenom vodítko, že pojišťovna na základě materiálů předložených cestovní kanceláří usoudila, že míra rizika je pro ni výhodná.
Zájezd je zjednodušeně řečeno kombinace dvou nebo více služeb cestovního ruchu, když trvá víc než 24 hodin – a pokud trvá méně, tak když je v ní obsaženo přenocování. Zájezd nesmí nabízet ani prodávat svým jménem nikdo jiný než cestovní kancelář.

Není pojištění jako pojištění

Při koupi zájezdu se zpravidla setkáte s dvojím pojištěním: pojištěním CK pro případ úpadku a s cestovním pojištěním. Nemá to navzájem nic společného! Pojištění pro případ úpadku uzavírá cestovní kancelář a musí je mít, když prodává zájezdy. Týká se uskutečnění toho zájezdu a vás zajímá jen, zda CK tuto povinnost plní.
Cestovní pojištění se vztahuje k vaší osobě, resp. vašemu majetku či povinnostem a je na vašem rozhodnutí, zda a v jaké šíři je uzavřete. Některé cestovní kanceláře zahrnují základní cestovní pojištění přímo do zájezdu. Vypadá to jako vnucování, ale má to svou logiku. Při případné nešťastné události, zvláště většího rozsahu, je výhodné, aby delegát cestovní kanceláře ihned věděl, u které pojišťovny jsou klienti pojištěni, jednal se stejnou asistenční službou, případně navštěvoval nemocné ve stejném zdravotnickém zařízení. Kdybyste trvali na svém individuálním pojištění u jiné pojišťovny, nutně by se vám ve zmíněném případě dostalo menší míry pozornosti – ne z trucu, ale protože nikdo nemůže být na více místech najednou.

Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Policie obvinila majitele zkrachovalé cestovky, dluží přes 16 milionů

České Budějovice 17.03.2016

Až desetileté vězení hrozí manželům, kterým patřila cestovní kancelář Bolero. Když se cestovce přestalo dařit, začali si brát půjčky, které se jim pak nedařilo splácet. Pohledávky činí přes 16 milionů korun. Policie nyní dvojici obvinila. Případ se týká jihočeské cestovní kanceláře Bolero s hlavním sídlem v Třeboni a několika pobočkami po kraji. O jejím krachu iDNES.cz informoval v roce 2013 (článek zde). Na oficiálním webu společnosti se tehdy objevilo, že končí. Mnozí zákazníci pak marně čekali před pobočkami na to, co se bude dít dál. V tu chvíli asi jen samotní majitelé tušili, v jak obrovských problémech jsou. Manželé, muž ve věku 59 let a žena 52 let, podle policie pravděpodobně už v letech 2011 až 2013 jako fyzické osoby uzavřely na různých místech Jihočeského kraje smlouvy o půjčce. Získané peníze vložili do firmy na úhradu provozních výdajů. „Poskytovateli půjčky se zavázali, že budou v pravidelných splátkách hradit své závazky, ačkoli dobře věděli, že jim nebudou z důvodu velmi špatné ekonomické situace moci dostát,“ upozornil jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. O tom podle něj věděli už od první poloviny roku 2011, přesto skutečnost zatajili a vypůjčené peníze následně nevrátili. Nejméně v 15 případech tak způsobili celkem škodu za bezmála 10 milionů korun. Žena od července 2011 do května 2013 na různých místech České republiky a Evropy objednávala a odebírala poznávací a pobytové zájezdy. I při tom podle policie věděla, že kvůli velmi špatné ekonomické situaci firmy nebude schopna dostát svým závazkům. „V nejméně 525 případech v úmyslu získat neoprávněný majetkový prospěch způsobila škodu za více jak 6 259 000 korun,“ uvedl Bajcura. Podobně její muž stejným způsobem nejméně v 19 případech získal částku 839 000 korun. Původní škoda narostla až do výše 25,6 milionu korun. Část dluhů se podařilo splatit, i tak stále pohledávky činí přes 16,2 milionu korun. Jihočeští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality s dvojicí zahájili počátkem tohoto týdne trestní stíhání, které vedou na svobodě.

Migrační krize odrazuje turisty, rezervace hotelů na Lesbu klesly o 90 procent

Praha 16.03.2016

Řecký turistický průmysl čekají letos kvůli migrační krizi horší časy, a to zejména kvůli výraznému poklesu objednávek týkajících se pobytů na ostrovech v Egejském moři. Podle řeckého listu Kathimerini například počet rezervací ubytování na ostrově Lesbos poklesl oproti loňskému roku o 90 procent, na ostrově Samos o 40 procent. Právě ostrovy poblíž tureckého pobřeží jsou nejčastějším cílem uprchlíků, kteří přeplouvají z Turecka do Řecka na malých člunech. Loni se jich takto do země dostalo ma 800 tisíc. Podle Kathimerini se zájem turistů o ostrovy v Egejském moři výrazně snížil, některé cestovní kanceláře tak ruší už i nasmlouvané pobyty. Také letecké společnosti už zrušily první charterové lety a firmy provozující okružní plavby Středozemním mořem mění trasy a ostrovům s největším přetlakem běženců se vyhýbají. Cestovní ruch je pro Řecko jedním z hlavních hnacích motorů ekonomiky. Na hrubém domácím produktu země se podílí 15 procenty.

Kerosin je extrémně levný, aerolinky ale stále neruší palivové příplatky

Praha 29.02.2016

Před dvanácti lety začaly kvůli drahé ropě zavádět aerolinky na celém světě palivové příplatky, které chtěly zrušit, až cena ropy opět klesne. V současnosti jsou ceny ropy dokonce nižší než v roce 2004, ale palivový příplatek stále u řady aerolinek existuje jako relikt z minulosti. Cena leteckého paliva kerosinu se přitom dokonce dostala na nejnižší úroveň od prosince 2003, když se jeden galon podle údajů agentury Bloomberg v New Yorku prodával 20. ledna za 81 centů. Od začátku roku 2014 se pak cena kerosinu propadla o sedmdesát procent. Palivový příplatek ale stále hraje v ceně letenky významnou roli. Například u zpáteční letenky z Prahy do Londýna z konce února u SmartWings představuje příplatek zhruba polovinu z celkové částky 4631 korun. U stejné letenky Českých aerolinií (ČSA) je pak jeho výše 2168 korun z celkové ceny letenky 4885 korun. Letecké firmy evidentně na své dřívější sliby rychle zapomněly. „Ve větším rozsahu ke snížení nebo zrušení palivového poplatku nedošlo. Dopravci snížení ceny paliva podle všeho uvítali jako možnost dosažení lepšího ekonomického výsledku,“ zdůrazňuje Věra Janičinová, ředitelka prodeje letenek Student Agency. Levná ropa jde ostatně aerolinkám k duhu na celém světě. Americké firmy Delta Air Lines, United Continental Holdings a Southwest Airlines zveřejnily výsledky, z nichž vyplývá, že loni zaplatily o 7,6 miliardy dolarů méně za palivo. Společnosti by navíc ušetřily ještě více, pokud by neměly nasmlouvány dodávky kerosinu dlouho dopředu za vyšší ceny. Příklad zpáteční letenky ČSA z Prahy do Londýna (letiště Gatwick) na 26. února 2016, kupované s třítýdenním předstihem (v korunách): Cena letenky 950 + Palivový poplatek 2168 + Taxy 1497 + Servisní poplatek 270 = Celkem 4885

Tuzemští dopravci ale nepovažují příplatek za problém. „Pro cestující je rozhodující celková cena letenky. Zrušení palivového poplatku by na výslednou cenu letenky vliv nemělo,“ uvádí mluvčí ČSA Daniel Šabík. O zrušení příplatku aerolinky nyní neuvažují. Podle mluvčí Travel Servicu Vlaďky Dufkové na změny paliva reaguje společnost u cen letenek průběžně. Letecké firmy navíc upozorňují, že ceny letecké přepravy po celém světě klesají a zlevnění pocítili rovněž čeští cestovatelé. „Průměrná cena letenky na českém trhu klesla asi o deset procent. Týkalo se to zejména cen letenek do USA, ale také do Řecka, Dubaje, Istanbulu,“ dodává Janičinová. Palivový příplatek je navíc podle tuzemských aerolinek jen jednou složkou z ceny. „Čím dál více rostoucí nároky na provozní bezpečnost, náklady spojené s kompenzacemi a geopolitická rizika v letecké dopravě zvyšují provozní náklady aerolinek,“ upozorňuje Šabík. Náklady společností ovlivnila rovněž intervence České národní banky na oslabení koruny. „Osmdesát procent našich celkových nákladů na letovou hodinu hradíme v amerických dolarech. Za situace, kdy došlo k oslabení koruny vůči dolaru, prostor k dalšímu snižování cen letenek, které jsou již nyní tak nízké, nevidíme,“ uvádí Dufková. Propad cen paliva se však již na palivových poplatcích částečně projevil. „Poplatky jsou nižší, některé letecké společnosti je převádějí zpátky do tarifu,“ dodává Pavel Němec, šéf české části HRG Worldwide. Ta zajišťuje cestovní služby pro korporátní klienty. Palivový příplatek už podle něj nemá například u letů do Londýna společnost British Airways. V listopadu 2015 pak podle Janičinové zrušila příplatek společnost Air France u letenek do Asie a Evropy. K rušení příplatku ve světě přistoupily rovněž japonské firmy, a v Hongkongu ho dokonce zakázal letecký úřad Civil Aviation Department. Na druhé straně někteří přepravci sice palivový příplatek zrušili, ale zároveň vytvořili zcela nové poplatky. To je příklad německé Lufthansy a jejího mezinárodního příplatku. „Pokrývá náklady, které jsou mimo naši kontrolu, jako jsou poplatky za řízení letového provozu, platby za emisní povolenky apod.,“ prohlásil již dříve mluvčí Lufthansy Boris Ogursky. Hraní s palivovými příplatky a dalšími druhy poplatků ale není ze strany leteckých firem samoúčelné. Palivový příplatek totiž hraje roli například při ceně, kterou platí klienti za bonusové letenky. Za nasbírané míle či body mohou členové věrnostních programů získat bonusovou letenku. U ní ale musí pasažér ještě zaplatit letištní taxy a právě palivový příplatek. „U Air France doplatí ve skutečných penězích letištní taxy k dnešnímu dni zhruba 1432 korun, u ČSA nad rámec těch samých letištních tax klientovi ještě naúčtují 2168 korun, tedy celkem 3600 korun,“ srovnává Plašil. Asociace cestovních kanceláří proto chce, aby letecké společnosti palivový příplatek zrušily. Ovšem nejen kvůli tomu, že poškozuje nejen cestující, ale rovněž prodejce letenek. „Výzvu ACK ČR lze vnímat jako prostředek navýšit prodejní provize pro agentury,“ tvrdí Vlaďka Dufková. Podle Plašila je ovšem současná situace nefér. „Jde o to, že letecké společnosti své incentivní provize povětšinou vyplácejí právě pouze z tarifu,“ upozorňuje.

První letošní krach cestovky. Končí moravská Akvila Travel

Olomouc 11.02.2016

V katalogu Akvila Travel na letošní sezónu si služby končící cestovní kanceláře pochvaluje například zpěvačka Ilona Csáková. Na další dovolenou ale bude muset hledat jinou cestovku. Akvila Travel totiž přiznává dluhy ve výši přes 16 milionů korun, především menším prodejcům a některým ubytovacím zařízením v zahraničí. Olomoucká cestovka střední velikosti by letos oslavila už čvrtstoletí na trhu, místo toho na sebe ale sama podala návrh na insolvenci.

Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Akvila Travel na začátku roku vyměnila jednatelku i majitele: tříčtvrtinový podíl přededla firma Tvarbet Moravia na bulharského občana Shefki Yumireva. Cestovka přerušila současně svoji živnost. Firma v návrhu přiznává dluhy ve výši přes 16 milionů korun, především menším prodejcům a některým ubytovacím zařízením v zahraničí, například v Řecku, Bulharsku a Turecku. Dluží také svým někdejším společníkům. Pro letošní sezonu firma nezískala pojištění proti úpadku, naposledy byla cestovka pojištěna u společnosti Uniqa. „Zájezdy už neprodáváme, ukončujeme činnost,“ potvrdila zaměstnankyně cestovní kanceláře. Webové stránky firmy zatím i s nabídkou zájezdu fungují. Cestovka se dostala do potíží už v roce 2013, kdy náhle z trhu odešel charterový dopravce Holidays Czech Airlines. Firma tehdy měla vytištěné katalogy, ale najednou musela hledat jiného dopravce. V dobách své největší slávy mívala tržby kolem čtvrt miliardy korun, podle posledních dostupných výsledků za rok 2013 ale spadla pod hranici 200 milionů korun. Cestovka působila i jako konsolidátor pro ostatní moravské cestovky pro kapacity v letadlech ČSA, letecké společnosti už ale tyto služby nepotřebují. Její původní majitelka Helena Počová později prodala podíl stavební firmě Tvarbet Moravia, která cestovce půjčila pět milionů. Nakonec ale s finanční injekcí neuspěla. Lidé, kteří koupili zájezd před vyhlášením insolvence, by se měli obrátit na na pojišťovnu Uniqa. „Tato skutečnost byla vyhodnocena jako pojistná událost ve vztahu ke klientům, kteří zakoupili zájezd v době trvání pojistného krytí, tedy do konce loňského roku. Ihned započalo vyřizování pojistné události, na němž CK plně spolupracuje a poskytuje Uniqa pojišťovně součinnost a potřebné podklady. Všichni postižení klienti byli už vyrozuměni a vyzváni, aby uplatnili vůči Uniqa pojišťovně svůj nárok za neuskutečněné a zaplacené služby. Nyní Uniqa pojišťovna standardním postupem shromažďuje tato hlášení od klientů a připravuje jejich odškodnění,“ řekla mluvčí Uniqa pojišťovny Eva Svobodová.

Travel Service loni přepravil 5,7 milionu cestujících

Praha 29.01.2016

Soukromý letecký dopravce Travel Service přepravil v loňském roce celkem 5,7 milionu cestujících. Ve srovnání s rokem 2014 jde o pětiprocentní růst. O něco nižší růst zaznamenal dopravce na českém trhu, na letech vypravovaných z českých letišť cestujících meziročně přibylo o 2,8 procenta na 2,25 milionu pasažérů. Na českém trhu dominovaly pravidelné linky pod značkou SmartWings. Z celkového počtu 2,25 milionu pasažérů dvě třetiny letěly pravidelnými linkami. Segment pravidelné přepravy, který dopravce dlouhodobě posiluje na úkor takzvaných charterových letů objednávaných cestovními kancelářemi, rostl během loňska o téměř 16 procent. Travel Service na trhu působí od roku 1997. Je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku. Zároveň je spolumajitelem Českých aerolinií, ve kterých drží 34procentní podíl. Flotilu společnosti tvoří čtyři desítky letadel, většinu z nich tvoří letouny Boeing 737. V úterý společnost oznámila záměr nakoupit 16 dalších boeingů za 737-8 MAX za desítky miliard korun. Na pravidelných linkách provozovaných pod značkou SmartWings nabízí vlastní přímé lety do 51 destinací, ve spolupráci s partnerskými aerolinkami pak nabízí 80 přímých spojení. V roce 2014 klesl společnosti zisk po zdanění na 60 milionů korun. Travel Service patří do skupiny Unimex Group. Vlastní ji podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Od loňského října drží desetiprocentní podíl v dopravci čínská investiční společnost CEFC.

Bývalá šéfka zkrachovalé Marine Tour s podnikáním na Slovensku neuspěla

Praha 06.01.2016

Slovenská cestovní kancelář Fly2Go české podnikatelky Stanislavy Aknar vydržela pouze jednu sezonu, loni totiž potichu ukončila činnost. Její web nefunguje a z obchodního rejstříku si firma vymazala předmět činnosti provozování cestovní kanceláře. Aknar byla dlouholetou majitelkou pražské CK Marine Tour, jejíž loňský krach byl největším bankrotem v oboru za poslední roky. Stanislava Aknar založila cestovku Fly2Go na Slovensku počátkem října 2014 se základním jměním pět tisíc eur. Nabízela zájezdy do Turecka s velkými slevami a slibovala nejširší nabídku hotelů na turecké riviéře. Bratislavská společnost Fly2Go má ale už od loňského září ve slovenském obchodním rejstříku zrušený předmět činnosti umožňující provoz cestovní kanceláře. Nefunguje ani její web, kromě identifikačních údajů na něm pouze oznamuje, že stránky jsou „v rekonštrukcii“. Firma, které má po vymazání provozu cestovní kanceláře ještě pět dalších předmětů činnosti, se také přestěhovala na svoji již třetí adresu. Jedinou majitelkou a jednatelkou nicméně zůstala Stanislava Aknar. Česká podnikatelka je spolu s neúspěšným vstupem na slovenský trh také úzce spojená s českou CK Marine Tour. Tuto cestovní kancelář založila v roce 2007 a prodala ji v druhé polovině loňského června pouhý den před vyhlášením jejího úpadku. Počet poškozených klientů se vyšplhal na téměř čtyři a půl tisíce, což z pádu Marine Tour udělalo největší bankrot v oboru za

Největší turistická společnost světa TUI Group zvýšila zisk o 15 procent

Praha 28.12.2015

Společnost TUI Group v loňském fiskálním roce zvýšila hrubý provozní zisk bez mimořádných a jednorázových položek o 15,4 procenta na 1,07 miliardy eur (28,9 miliardy korun). Největší světová skupina podnikající v oblasti cestovního ruchu přitom uvedla, že navzdory bezpečnostním hrozbám poptávka po zájezdech v Evropě neklesá, a firma proto očekává v tomto fiskálním roce další nárůst zisku. Přesáhnout by měl deset procent. Zisk před zdaněním za finanční rok do konce září vzrostl o 7,4 procenta na 535,4 milionu eur. Příjmy se zvýšily o osm procent na více než 20 miliard eur (540,4 miliardy korun). Bezpečnostní hrozby přiměly některé cestovní kanceláře, včetně TUI, zrušit cesty do vybraných destinací. V listopadu Británie přerušila lety do egyptského letoviska Šarm aš-Šajch a předtím se zrušily také cesty do Tuniska. Bylo to kvůli červnovému útoku, při kterém přišlo o život 38 turistů. Obavy o bezpečnost se pak zvýšily po listopadovém útoku teroristů ve Francii. TUI podle agentury Reuters uvedla, že zájem o letní dovolené na příští sezonu je zatím dobrý, například v Británii rezervace vzrostly o 11 procent. Hrubý provozní zisk při konstantních směnných kurzech by tak měl za celou skupinu letos vykázat růst nejméně o deset procent. Skupina TUI vznikla loni v prosinci spojením cestovní kanceláře TUI Travel a jejího většinového majitele TUI AG. Vlastní i cestovní kanceláře Thomson, Airtours a LateRooms.com, více než 120 letadel, 12 hotelových značek ve 28 zemích a provozuje divizi výletních plaveb.

Turisté víc létají a čekají na dálniční síť

Praha 21.12.2015

Hoteliéři si libují, neboť zahraniční turisté lámou v Česku rekordy. Navíc dovolenou doma letos zvolila i spousta Čechů. Aerolinky více létají a Češi obecně více utrácejí za zábavu včetně hazardních her a luxusních dovolených.

Podnikatelé v cestovním ruchu se mohou letos ohlížet zpět s úlevou. Všechna čísla v turistice utěšeně rostla a některá dosáhla letitých vrcholů. Na druhé straně se ani letošek neobešel bez nečekaných ran, teror narušil letní program v Tunisku a především podzimní sezonu v Egyptě. I přesto Asociace českých cestovních kanceláří odhaduje, že počet prodaných zájezdů letos překoná dva miliony, když loni to podle ČSÚ nebylo ani 1,9 milionu. „Tu hranici se určitě podaří překonat, je otázkou, zda to bude o 50 nebo sto tisíc,“ říká místopředseda asociace Jan Papež.

Podle něj cestovky mnohem lépe ladily nabídku s poptávkou mimo problematické destinace. Nárůsty cítili prodejci především na tradiční destinace, jako je Španělsko, Itálie, Chorvatsko a Řecko. Libovat si mohou i tuzemští hoteliéři, neboť zahraniční turisté lámou letos v českých zemích všechny rekordy. A po vlasti se rozjeli i domorodci. Počitadlo zahraničních turistů se zřejmě na silvestra zastaví kolem čísla 8,7 milionu, což je o osm procent více než loni. České hotely nikdy předtím tolik cizinců nehostily. A těšit je mohou i rostoucí výnosy. Průměrná cena za pokoj se letos v Praze vyšplhala na 72 eur, když loni to bylo o deset eur méně. Pláč je slyšet pouze z Karlových Varů, které opustili štědří Rusové. Jinde se úbytek klientů z Ruska podařilo nahradit Západoevropany, především Němci a Italy. Významnější roli začíná hrát rovněž čínská klientela.

Německé cestovky stále více zájezdů prodávají v Česku

Praha 06.12.2015

Prodej zájezdů německých a rakouských cestovních kanceláří v Česku letos stoupl o 12 procent, vyplývá z údajů cestovní agentury Dovolena.cz. Stále více německých CK také nabízí odlety z Prahy. Například FTI plánuje i více českých delegátů. Ročně s německými CK vycestuje do zahraničí přes 100 tisíc Čechů. Prodeje německé FTI rostou na českém trhu každý rok o několik procent. „Počet českých klientů v destinacích jako Dominikánská republika, Španělsko nebo Turecko se pro nás stal natolik významným, že se nám vyplatí mít v nich česky mluvícího delegáta. Českého zástupce už aktuálně máme např. v Dominikánské republice,“ uvedl ředitel marketingu a obchodního rozvoje FTI Group Klaus Wimmer. Odlety z Prahy již nabízejí podle portálu NaCesty.cz mimo jiné cestovní kancelář FTI, její dceřinná společnost 5vorFlug, Thomas Cook, V Tours či Schauinsland Reisen. Využívají přitom pravidelné linky aerolinek jako jsou Austrian, Vueling, Emirates, ČSA či Brussels Airlines. Většinu odletů ale CK nabízejí z okolních letišť ve Vídni, Drážďanech, Mnichově či Frankfurtu. Podle Evy Sedlmajerové z portálu Dovolena.cz letos v létě německé CK získaly na českém trhu více zákazníků také kvůli krizi v Řecku a Tunisku. „V červenci a srpnu se nám běžně stávalo, že české CK měly letecké last minuty zájezdy například do Bulharska nebo na Mallorku kompletně vyprodané. Klientům jsme tedy nabízeli alternativu od německých CK, které měly dostatek volných ubytovacích kapacit,“ dodala Sedlmajerová. Podle majitele cestovní agentury NaCesty.cz Václava Uhra se obecně letos zvedl letos zájem o nákup zájezdů od německých a rakouských CK. „Především prodej first minute byl rekordní, prázdninový last minute byl v propadu,“ dodal. Mezi nejžádanější destinace podle něj patří Turecko, Mallorka, Kanárské ostrovy, Dominikánská republika a Maledivy. V minulosti byl zájem zejména o exotické pobyty, které byly německé společnosti schopny nabídnout výhodněji, a to díky lepšímu leteckému spojení. Zájezdový portál Invia.cz registruje naopak pokles poptávky po dovolených pořádaných německými a rakouskými CK. České cestovní kanceláře jsou podle marketingového ředitele Michala Tůmy schopny již těm německým dobře konkurovat a nabídnout zájezdy se stejnou kvalitou i shodnými cenami. „V minulosti byl zájem zejména o exotické pobyty, které byly německé společnosti schopny nabídnout výhodněji, a to díky lepšímu leteckému spojení. Českým CK se však podařilo posílit vlastní charterové lety a nabídnout tak výhodné ceny exotiky,“ dodal Tůma. Aktuálně z Prahy létají chartery na Kubu, Kapverdské ostrovy, do Dominikánské republiky, Senegalu, Zanzibaru, Keňi nebo na největší venezuelský ostrov Isla Margarita. České cestovní kanceláře v letošní letní sezoně prodaly zhruba stejně zájezdů jako loni. Ve třetím čtvrtletí 2014 dosáhl počet dovolených vypravených CK 1,1 milionu, vyplývá to z odhadu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Archiv článků

Recenze cestovních kanceláří

Napište nám a podělte se o zkušenosti při cestování s některou cestovní kanceláří.

Ideal-tour

Marta Chmelíková 20.09.2018

Vážený pane jednateli, zúčastnili jsme se zájezdu pořádaného Vaší kanceláří ve dnech 8.9 - 15.9.2018 Barcelona a Montserrat. Jelikož ještě týden před odletem jsme neměli z Vaší strany pokyny k odjezdu, tak jsme volali ohledně ubytování, chtěli jsme vědět jméno hotelu kde budeme ubytovány. Přes opakované urgence nám bylo sděleno, že se jedná o hotel  Checkin Mont Palau v letovisku Pineda de Mar. Po zkušenostech, které máme cestujeme aktivně již 20 let, jsme zjistili negativní recenze na hotel jak kvalita ubytování, hluk čistota. Byli jsme ujištěny panem Samkem, že se nemusíme obávat, hotel je rekonstruován a budeme spokojené. Jaký byl šok pro nás, když jsme se ubytovali, dveře na balkón nešli zavírat, prostě chyběla klika, stará koupelna, kde byl cítit odpad, nefunkční splachovadlo na toaletě, postrádali jsme skříň, věci jsme měli celý pobyt uložené v kufru. Ale to jsme nevěděli co nás čeká v noci. Každý den minimálně do 1 hodiny ranní, neuvěřitelný hluk pod balkónem, dveře se nedali zavřít takže jsme usínali okolo 2 hodiny, když jsme si stěžovali na recepci, tak nám řekli, že s tím nic neudělají. Měli jsme zajištěnou polopenzi, jídlo bylo stále stejné, úroveň neodpovídala tříhvězdičkovému hotelu. Jelikož byli s námi v hotelu ubytování občané Ruska, kteří kradli čaje, sýry a ostatní potraviny, tak pokud jsme šli na snídani okolo půl 9 tak tam skoro nic nebylo. To samé bylo večer.Ve čtvrtek 13. 9. 2018 jsme měli místo večeře zabezpečen oběd v hotelu stejného majitele Check in Pineda, také tříhvězdičkový hotel. Jak vzhled jídelny, tak obědový bufet byly o několik stupňů vyšší a nabídka nesrovnatelná.Jak je to možné? Stejný majitel stejná kategorie hotelu a takový rozdíl v jeho úrovni. Ještě něco málo k organizaci, odlétali jsme okolo 11 hodiny z Prahy, jen jsme dosedli v Barceloně, tak nám někdo (nepřestavil se)volal z vaší kanceláře, kde jsme, že na nás čekají. Když jsme našli Vašeho zástupce na letišti, nebyl označen cedulí kanceláře, řekl, že na nás již dvě a půl hodiny čekají, vůbec nevěděl, že jste nás rozdělili do dvou letů, takže lidé kteří přiletěli letem v 9 hodin, čekali na zbytek zájezdu 3 hodiny na letišti. To samé bylo v den odletu. Odvezli jste nás na letiště v 13 hodin a letadlo nám letělo 18.25, což jsem ještě nezažila. Na recepci chybí informační leták nebo složka cestovní kanceláře s nejnutnějšími daty pro klienty, důležitými telefonními čísly, termíny apod.. Ostatní CK toto mají i v tomto hotelu. Veškeré informace jsou podávány pomocí sms. Co když se někomu vybije telefon? Potom má smůlu. Stížnost zveřejním na  internetu, byli jsme z Vámi poprvé a naposled, zájezd jsme řádně zaplatili v termínu v částce 18.100,- za osobu, myslím, že tato částka za týden je dost vysoká, aby úroveň služeb byla adekvátní. Vstupy jsme si hradili navíc, takže tato cena byla za ubytování a letenku.

Defín travel

Hana Raková 04.08.2018

Varuji pred CK Delfin travel, s kterou mam negativni zkusenost jiz pri sjednavani zajezdu. Po odeslani rezervace zajezdu mi prislo potvrzeni rezervace na mail, avsak dale zadne smluvni podminky, ani dalsi instrukce, ktere deklarovali obrazem poslat. Nebyli schopni mi ani poslat smlouvu. Kdyz jsem sama urgovala CK po mesici, aby mi vyridili ucinenou rezervaci, rekli mi, ze mi rezervace propadla, protoze nemam uzavrenou smlouvu??!!! Pani jeste byla hodne drza. Jeste, ze jsem s nimi neodjela, kdovi, co by me cekalo.

Blue Style

Eva 01.08.2018

CK Blue style mě velmi zklamala. Za prvé izeruje hotely s více *, než mají. Specielně Le Pacha hotel inzeruje jako 4*, oficielně má 3*, ale dle mé zkušenosti max 2*. Po příletu do Egypta nedají ani vodu dětem do autobusu, delegát nás opustil a 5 matek a 10 dětí nechal an hotelu samotné 6 hodin čekat na pokoje. Při znovuobjevení delgáta jsme reklamovali špinavý, s vypadanými zásuvkami pokoj ve třetím patře bez výtahu a bez balkonu s malým dítětem. Delegát B.R. oznámil, že to není jeho problém , že s tím nic dělat nehodlá a odjel se slovy, at si zavoláme do CK Blue style. To jsme také udělali a tam nám bylo sděleno, že musíme s delegátem, který nám ovšem přestal brát telefon. Jednání Blue style je otřesné. Včetně lhaní o úrovních hotelů, výběrem delegátů a reakcí po telefonu.

Čedok

Hana Silovská 29.07.2018

Obvykle nepíši hodnocení zájezdu, ale nyní to považuji za nutné. Jezdíme s manželem na poznávací zájezdy pravidelně s CK asi 20 let, z toho s Čedokem cca 7x. Letos jsme si vybrali Velký okruh Irskem 21.7.-28.7.2018. Cena Kč pro dvě osoby 72 440,- je pro nás dosti vysoká na to, jak zájezd probíhal.

Hodnocení:

pozitiva - poznání Irska, výborná místní přeprava autobusem, přijatelné ubytování a stravování

negativa - špatně postavený zájezd, nevyvážený, šílená doprava letadlem-12 hodin tam a 15 hodin zpátky /nikdo mně nevěřil, že nejedeme do daleké ciziny, ale do Dublinu, který je letadlem vzdálený 2 hodiny/, naprosto neschopný průvodce pan A.Z.

Zájezd byl špatně rozvržen, na některá místa bylo času málo a předposlední den v pátek jsme v 18,00 dorazili do hotelu u letiště. Poslední den sobota měl být v Dublinu, nebo individuální volno, což v hotelu u silnice znamená procházku podél dálnice. Dublin jsme na úkor jiného programu stihli v pátek, tak zbývala ta procházka. Tím pádem byla poslední noc v hotelu zcela zbytečná a mohli jsme letět v pátek večer domů. Cesta - do Dublinu je přímý let stejně jako z Dublinu do Prahy v podvečerních hodinách. Argument cestovky, že přestup je pro naše dobro, abychom viděli Dublin, je zcela lživý. Pokud bychom letěli přímo, tak jsme první den večer v Dublinu a poslední den v sobotu bychom také letěli večer a tudíž bychom si Dublin v klidu prohlédli. Bohužel, naše chyba, že jsme si ve smlouvě nevšimli letu s přestupem /ani nás to nenapadlo/, na přepážce CK nás nikdo neupozornil. Zájezd bychom vůbec nevybrali, protože let s přestupem je čirý nesmysl. A to jsme ještě netušili, že přestup bude spojen s čekáním tam 3 a zpět 4 hodiny. Nakonec jsme strávili na cestě tam 12 hodin a zpátky 15 hodin /zpoždění/. V sobotu zpět jsme z hotelu vyrazili v 11,00 na letiště a v neděli v krásných 2,30 v noci jsme byli v Plzni. Neuvěřitelné. To mohu cestovat autobusem po Evropě. Čedok chtěl zkrátka ušetřit. Tak velká cestovka, opravdu šílené. Průvodce - za 20 let na cestách jsme tohle nazažili. Měli jsme výborné průvodce /bylo jich dost/, průměrné a pár špatných, ale pan Závodský je naprosto nevhodný pro průvodce na cestách. Varovat nás mohl odjezd z Prany, kdy průvodce nás čekal u jiného vchodu, než bylo v pokynech. Kdybychom po Irsku jeli s místním řidičem, vyšlo by to nastejno. Minimálně komunikovat, špatně se vyjadřoval, neměl žádné organizační schopnosti a přesto, že zájezd absolvoval před měsícem, působil, že je všude poprvé. Jediná jeho snaha byla, co nejdřív se nás zbavit a být rychle a zbytečně brzo na hotelu. Každý průvodce, s kterým jsme cestovali /i ten špatný/ vyprávěl, nebo četl při přejezdech autobusem o historii země, jak lidé v zemi žijí, jak se baví, jaká mají jídla, atd. Pan Z. nic. Vím, že to není jeho povinnost, ale klienty potěší, když se cestou něco dozví a cesta lépe uteče. Horší ale bylo, že dával minimální organizační pokyny a vždy na poslední chvíli, třeba když už jsme stáli u hotelu. Neříkal, jak dlouho pojedeme, jak bude vše po příjezdu probíhat, prostě nic. Zřejmě také usoudil, že všichni hovoříme plynně anglicky /on na tom tak dobře není/, tudíž nechtěl překládat ani výklad průvodce na hradě. Až když jsem ho upozornila, že anglicky neumím /to bych nejela s CK/. Ani u večeře neobešel stoly, zda všemu rozumíme a umíme si objednat. On nedělal v podstatě nic, staral se jen o sebe. A to nás bylo jen 19, nevím, jak by zvládl 40 lidí. Závěrem - cítime se podvedeni, hlavně co se týká letecké přepravy a mizerného průvodce. Pokud bych s Čedokem chtěla jet příští rok, tak si samozřejmě ohlídám smlouvu ohledně letu, ale nemohu si ohlídat průvodce. A představa, že dáme tolik peněz za zájezd a u špatného vchodu mě bude opět čekat pan Závodský, je strašná. Tak se asi poohlédnu po jiné CK. Své zkušenosti zveřejním na internetu, abych varovala případné další hloupé klienty, které nenapadne, že do Dublinu se dá letět 15 hodin a že průvodce může být tak neschopný.

Adrialana

Eva Petríková 26.07.2018

V termíne 6.-15.7. sme boli na dovolenke v letovisku Povljana apartmán Sunce s cestovnou kanceláriou Adrialand. Zájazd sme si objednali v pobočke kancelárie v Nitre, Štefánikova ul. ešte v decembri 2017. S ubytovaním i so stravou môžem vyjadriť vzhľadom k cene zájazdu spokojnosť. Cestovali sme autobusom, v pokynoch k zájazdu bol uvedený začiatok cesty nástupné miesto Nitra 6. júla a výstupné miesto 15. júla Nitra. Cesta tam prebehla bez problémov, čo však nemožno povedať o spiatočnej ceste. V nedeľu 15.júla v skorých ranných hodinách nás štyroch, ktorí sme boli z Nitry, vyložil autobus v Bratislave s tým, že do Nitry máme pokračovať po vlastnej osi. Toto nám však nebolo dopredu oznámené, hoci po sťažnosti v kancelárii v Nitre 17. júla nám pracovníčka tvrdila, že nám to povedala. Takéto jednanie považujeme za neseriózne, nevrhá dobré svetlo na cestovnú kanceláriu.

CK Helena Brabcová

Dana Novotná 18.07.2018

V sobotu jsme se vrátili z poznávacího zájezdu do Albánie s CK Helena Brabcová. Zájezd byl za velmi slušnou cenu, protože byl „průzkumný“ (první poznávací zájezd do Albánie této CK). Několikrát nám byla cena od majitelky CK připomínána. První šok jsme dostaly při představování. „ jsem Helena B. a budeme si všichni tykat“. A v tomto duchu byl celý zájezd. Majitelka CK se chovala jako bychom byli její kamarádi, příbuzní, nebo děti na pionýrském táboře. (A tak s námi bylo jednáno.) A nikoliv její klienti. To znamená do Eur, které si vybrala na vstupy do hradů a muzeí, započítala úplatky na hranicích a bez našeho vědomí a souhlasu přidala albánské průvodkyni k 15 E ještě 3 Eura. Nejde o ty peníze, ale o princip a přístup ke klientům. To nemluvím o neustálých narážkách na sex s manželem. Ten byl důležitější, než spokojenost klientů s ubytováním. To jsou jen střípky z jinak krásného zájezdu, za který vděčíme především průvodkyni L., která  má za manžela Albánce a již několik let tady žije. A díky tomu jsme se dověděli  věci, které v žádném průvodci nenajdeme. Vzhledem k tomu, že paní B. provozuje 20 let CK, doposud se nenaučila jednat s klienty zájezdů. Obrázek si může udělat každý sám. My už víme, že nikdy s touto CK nikam nepojedeme

Exim tours

Radek Plešívka 18.07.2018

Měli jsme zaplacenou dovolenou  do hotelu RIADH PALMS**** v Tunisku od 19.6.2018 do 26.6.2018 Last Minute. All Inclusive podotýkám že tento zájezd Last Minute byl zaplacen již 14.6. večer online převodem, tedy 15.6 měla cestovní kancelář peníze na účtě.  

        Má přítelkyně ještě volala do cestovní kanceláře v pátek a v pondělí 18.6. byla osobně v cestovní kanceláři. Volala ohledně toho zda-li by bylo možné si připlatit za pokoj s výhledem na moře, kde ji bylo sděleno že je to možné, ale musí osobně přijít a donést příplatek za pokoj do cestovní kanceláře. A v to pondělí kdy tam byla již ji řekla, že to není možné že pokoje jsou obsazeny. To byl první impuls byl, jak je to vůbec možné když byla ujištěna že je pokoj s výhledem a za hodinu už bylo vše jinak. To jsme přešly a neřešily a těšily jsme se na dovolenou v hotelu RIADH PALMS, který měl nejlepší recenze, byl blízkou Centra města Sousse. Co jsme moc chtěly. V úterý 19.6. jsme letěly večerním letem do Tuniska, po příletu na letiště v Tunisku nám bylo delegátkou cestovní kanceláře Exim Tour sděleno, že v hotelu RIADH PALMS nejsou již volné pokoje a že nám změnili hotel (na hotel RIVIERA vzdálen od centra cca 12 KM). Na dotaz jak je to možné a jak si to vůbec můžou dovolit změnit nám hotel bez našeho souhlasu, nám bylo sděleno, že jsme souhlasily s obchodními podmínkami, a tam je že nám mohou změnit hotel. Na dotaz proč nás o tom neinformovali, když jsme byli ještě v České Republice, nám řekla, nebo se přeřekla, že to ví od dnešního dne tedy od dopoledne. Odvětily jsme, že nám tu informaci měly zavolat jestliže se stalo že byly obsazeny pokoje. Chápu může se stát, ale říct nám to naschvál až na letišti v Tunisku, abychom nemohli utéct, aby jim nepropadl kšeft, to je k neuvěření. Kdyby nám tuto informaci sdělily telefonicky před odletem, samozřejmě bychom nesouhlasili a neletěli. Chtěli jsme se okamžitě vrátit domů, a aby nám vrátily peníze. Řekli nám, že to budeme řešit s delegátkou až zítra ráno. Ta na letišti s tím nic neudělá. Okamžitě jsme s tím nesouhlasily a chtěly jsme domů, že s těmito hnusnými praktikami nesouhlasíme a chceme vrátit peníze, a my máme právo s tím nesouhlasit, v obchodních podmínkách je že účastník s tím souhlasit nemusí, anebo má dostat adekvátní náhradu, takto to je i v občanském zákoníku. Okamžitě jsme volali její nadřízené, která nám nijak nepomohla a jen jsme mohli být rádi že máme kde přespat. Dle přiloženého potvrzení do nového hotelu jsme zjistili, že to museli vědět již předem, dle přiloženého potvrzení byl pobyt vystaven a objednán již 18.6, takže jejich lži o tom že byly plné pokoje jsou dost průhledné a mimo to se ani delegátky nedomluvily na stejných lžích. Delegátka na letišti tvrdila že to ví od odpoledne, a její nadřízená delegátka nám tvrdila že to ví od rána, těžko spekulovat. Ale každopádně řešení je jasné, zavolat zákazníkovy zda-li s touto změnou souhlasí či nikoliv, jak je to běžné v jakémkoli obchodním vztahu. Objednáte si opravu auta.. taky vám nejdřív mechanik řekne co je třeba opravit a za kolik, a zeptá se zda-li s tím souhlasíte. Druhý den při setkání s delegátkou, jsme ji všechny tyto skutečnosti sdělily, a že s touto změnou nesouhlasíme a chceme domů a vrátit peníze. Na to samozřejmě nepřistoupili i když na to máme právo. V tuto chvíli jste vězni a nemůžete udělat nic. Akorát nám nabídli změnu hotelu, čekáte adekvátní náhradu že, což by mělo být samozřejmostí, nabídly nám obdobný hotel Tej Marhaba****, prý na stejné úrovni a adekvátní náhrada, recenze na tento hotel byly úplně někde jinde a nedaly se srovnávat s hotelem RIADH PALMS. Nabídli nám i 5 hvězdičkový hotel, to by byla již dobrá náhrada, ale s příplatkem 5 EURO na osobu na den. To už opravdu bylo k pousmání. I když jsme trvali na nesouhlasu, tak se nám akorát delegátka vysmála, chtěli jsme jet na vlastní náklady do České Republiky, a že to budeme požadovat po cestovce, samozřejmě výsměch od delegátky, s dodatkem že to klidně můžeme zkusit. Zapoměl jsem dodat že jsme z tohoto letu nebyli sami, kterým to udělali. Rodina s dvěma dětmi taktéž změněný hotel Z RIADH PALMS do RIVIERY. A na hotelu bylo dalších 15 lidí se stejným problémem, kde jsme to hromadně řešily. Všichni přehozeni z RIADH PALMS, kvůli plné kapacitě hotelu. Neřeknu kdybychom byly jen dva, ale 20 lidí??. A někteří lítali po dalších hotelech a prakticky třetiny dovolené zabitá jen řešením. Od místních jsme se dozvěděli, že je to jejich běžná praxe když je plno tak je dají do hotelu RIVIERA. Snad je to domluva jen mezi těmito hotely nevím, ale je to opravdu otřesné zacházení s klienty aniž by někomu něco řekly.  Nejhorší na tom je, že většina lidí už to nechce řešit a nechce si kazit dovolenou, tak už to dále neřeší, a hodí to za hlavu a užívá si dovolenou. Já i má přítelkyně jsme si zažily dost a jsme docela tvrdohlaví a takové bezpráví a bezohlednost nejsme schopni jen tak přejít. Abych se vrátil, akceptovaly jsme nabídku přestěhování do hotelu TEJ MARHABA****, a třetí den dovolené jsme se stěhovaly. Důvod byl jasný tento hotel byl u centra, kde jsme mohli chodit každý večer do centra. Kdežto RIVIERA byla úplně mimo centrum dění, kde nic nebylo. Dali nám naprosto otřesný a zaneřáděný pokoj s mravenci a se špínou, ale lepší pokoj si musíte vyřvat, v tom je personál ochotný, třikrát jsme měnily pokoj abychom měly aspoň výhled, což se povedlo a zbytek dovolené jsme si snažili užit jak to šlo v rámci možností. Recenzi hotelu přeskočím, to je teď bezpředmětné, ve zkratce nesplňovala akceptovatelnou náhradu jaká je slíbena cestovkou v obchodních podmínkách, když se na ni tak odkazují. V hotelu jsme předali delegátce reklamaci sepsanou na čtyři stránky. Po příletu do České republiky jsme ještě jednou sepsali reklamaci na Cestovní Kancelář Exim Tour, a to co nám provedly. Dnes 18.7 2018 přišlo vyrozumění s tím že. Cituji: Ve zkratce: 

          Váš pokoj byl v hotelu Riadh Palms 4* řádně objednán a hotelem zpětně potvrzen. Před Vašim odletem jsme neměli jedinou indicii, která by nás vedla k domněnce, že Vaše ubytování nebude v souladu se smlouvou poskytnuto. 

...   ( 18.6 den před odletem vytisknuté potvrzení o ubytování v jiném hotelu.. )

Dle našeho ověření jste se z vlastní vůle rozhodli přestěhovat do hotelu Tej Marhaba. V ostatních bodech jsme rovněž nuceni vyhodnotit jako neoprávněnou. Vaše reklamace je neoprávněná a váš požadavek na finanční kompenzaci tímto odmítáme.  

Ve zkratce dali nám voucher na 1000 Kč, tzn 500 Kč na osobu. To je totální výsměch ze strany CK. Exim Tours, který tak jen potvrzuje jak jednají s lidmi. To znamená už nikdy více s Exim Tour, Postoupení tohoto jednaní na ČOI, a důkladné prošetření. A vyrozumět co nejvíce lidí o tomto problému a jednání CK a o tom jak se nedostat do jejich pasti. Jedna rada na závěr vybírejte si vždy cestovku s garancí hotelu a pobytu i v Last Minute. 

Travel 2002

Jana Nováková 28.06.2018

Dobrý den, zaplatili jsme si dovolenou 17.6-27.6.2018 Řecko- Kréta – Mália u CK Travel 2002. Vše bylo v naprostém pořádku, vyřízení, komunikace s CK ok. Po příletu do Řecka se nás ujala delegátka H., která nám předala instrukce k pobytu, v autobuse se představila, předala pokyny k pobytu. Celou dobu pobytu se nám věnovala, byla velmi ochotná a vstřícná. Maximální spokojenost také s ubytováním v apartmánech Sun Set, velmi čisté, udžované. Před odletem do ČR nás na letišti měla čekat u autobusu delegátka D.. Vystoupili jsme z autobusu, čekali až se objeví delegátka. Po chvíli k naší skupině přišla delegátka D. která chraplavým skřehotem řekla“ kdo letí do Ostravy pojďte za mnou“ a zmizela v letištní hale. Ti první šli za ní, my co jsme stáli vzadu, jsme nestihli tak rychle s kufry dojít za ostatními. Jednalo se o dvě rodiny nad 70 let a jednu rodinu 50 let. Nevěděli jme, kam máme jít k odbavení. Po zavolání na tel. delegátky D. jsme se dozvěděli, že jsme vlastně neschopní a „ ONA  NENÍ POVINNÁ“ nás doprovodit k odbavení! Léta létáme do Řecka a nikdy jsme se nesetkali s takovým neprofesionálním, arogantním chováním delegátky ! Kdyby nám před halou řekla, že se máme dostavit k odbavení zavazadel na č.35 a č.36 bylo by vše ok, místo toho na nás řvala, že jsme neschopní ( v 70 ti letech). V řadě, kterou jsme vystáli, jsme nebyli jediní, kteří jsme měli s touto delegátkou podobné, nepříjemné zkušenosti! Doufáme, že tato delegátka D. Vám nebude dále dělat negativní reklamu svou arogancí k jinak velmi spokojeným klientům.

České kormidlo

Gabriela Kubíková 27.06.2018

U CK České kormidlo jsem koupila dovolenou v Italii s dopravou autobusem – hotel odpovídal 3 hvězdám, tam bylo vše v pořádku, ale způsob dopravy a organizace mi přišla hodně amatérská a neorganizovaná + neochota řidičů vám cokolik říct (ani to, že když máme odjezd z Prahy, že musíme v Brně přesedat apod. ) + nezájem ze strany delegátky.

Defín travel

Ondrej Hriczo 29.04.2018

Varuji před CK Delfin travel. Byli jsme s nimi na poznávacím zájezdu do Peru v březnu 2018. Na stížnost, že nemají služby přizpůsobené pro seniory 55+, reaguje CK takto: „skutečnost, že jsou zájezdy pořádány pro 55+ ještě neznamená, že je určen pro osoby se zdravotními problémy, sníženou pohyblivostí a rychle se unavující.“ Přestože nachodíme denně 10 km, cvičíme taichi, potápíme se a v zimě lyžujeme, není tento zájezd určen pro nás, jako cestující, a jako argument CK uvádí, že nevydržíme bez toalety 4 až 5 hodin. Při sjednávání  zájezdu jsme byli ujištěni, že se budeme přepravovat luxusními autobusy. Ale ve skutečnost jsme se přepravovali standardními autobusy, sice s toaletou, ale která se po zákazu delegáta p. Zemana nesměla používat. Kvůli zápachu. Deseti hodinová cesta z Nazcy do Arequipy byl proto naprostý horor. Moje manželka se z klimatizace nachladila, měla teplotu, potřeboval pít, ale vzhledem k zákazu používání toalety nemohla (protože když pijete, musíte na záchod) a tím se její zdravotní stav ještě zhoršoval. Jedna ze spolucestujících zvracela v autobuse, druhá chudera na ulici. Na zastávkách byly k dispozici pánské záchody přetékají fekáliemi, dámské byly většinou uzavřené. Ale opět dle CK-cituji: nemáte-li  toto zdokumentované, není to pravda. To znamená, že si musíte špinavé záchody a zvracející cestující fotit. Protože se manželce z této hororové cesty stav ještě zhoršil - dostala horečku a zánět průdůšek, museli jsme zájezd přerušit, koupit si na vlastní náklady letenky z Arequipy do Cuzca, zaplatit si hotel, tam koupit antibiotika a čekat. Jediná starostlivost delegáta  pana Z. o zdravotní stav byla SMS „ je všechno v pořádku?“ a tím skončil. A jeho výmysl, že paní si přivezla chorobu s sebou je nesmysl, není nesvéprávná aby jela nemocná na takový zájezd, když máme zaplaceno pojištění storna zájezdu. Upozorňuji proto prosím, že jakoukoliv nespokojenost musíte mít zdokumentovanou. I třeba takový zákaz používat toaletu, nebo i žádosti o teplotní korekce přechlazené autobusové  klimatizace, protože na následnou stížnost nebude brán zřetel.  CK má geniální marketingový nápad inzerovat pro věkovou kategorii 55+ aniž by poskytovala odpovídající služby. A k tomuto geniálnímu nápadu patří i inzerování průvodkyně-specialistky na Peru, archeoložky prof. B., která byla pro mne velikým zklamáním.. Ve finále zjistíte o historii Peru více na internetu. Jsme z generace, která se spoléhá na slušnost, ale u této CK se se špatnou potážete. Jak jsem již psal, pokud máte jakoukoliv stížnost na služby a stěžujete si delegátovi ihned. Musíte mít tyto rozhovory nahrané, nebo sepsané a jím podepsané, být připraven si fotit zvracející spolucestující, pokálené záchody neboť pokud toto nebudete mít, delegát vše zapře a bude lhát. Protože v nabídce CK delfín travel jsou i další, podle názvu zajímavé zájezdy, plánovali jsme s manželkou se nějakého ještě zúčastit. Po této zkušenosti…. ANI NÁHODOU !!!

Veškeré informace uveřejněné na této webové stránce jsou získané z veřejně přístupných zdrojů. Příspěvky uveřejněné v recenzích vyjadřují názory zákazníků cestovních kanceláří a agentur, nikoliv redakce serveru hodnocenicestovek.cz, která za jejich obsah nenese zodpovědnost.

© Copyright hodnocenicestovek.cz , Všechna práva vyhrazena. Tvorba webových stránek AiVision s.r.o.