1530 cestovních kanceláří a agentur
EU
1 EUR = 27.03 Kč
USA
1 USD = 23.94 Kč
Chorvatsko
1 HRK = 3.61 Kč
Bulharsko
1 BGN = 13.82 Kč
Maďarsko
100 HUF = 8.73 Kč
Turecko
1 TRY = 8.14 Kč

Vyhledávání cestovek

Dnes je pátek 26. srpna 2016

Novinky z tisku


Je ta cestovní kancelář pojištěná – a co to znamená?

12.04.2016 (novinky.cz)

Pojištění cestovních kanceláří chrání klienty před následky úpadku. Poradíme, jak poznat, že pojištění platí – a co je chráněno.

Co je to pojištění cestovní kanceláře

Cestovní kanceláře mají ze zákona povinnost mít uzavřeno pojištění pro případ svého úpadku; bez platného pojištění nesmějí kancelář provozovat. Doklad o pojištění – certifikát – jsou povinny na vyžádání zájemci ukázat. Doklad o pojištění spolu s důležitými údaji (kam se obrátit) obdrží klient spolu se smlouvou o zájezdu.
Pojistné smlouvy se obvykle uzavírají s ročním pojistným obdobím, po jehož uplynutí musí cestovní kancelář buď pojištění prodloužit na další období nebo musí uzavřít pojištění nové, třeba s jinou pojišťovnou. Blízký konec platnosti certifikátu proto nemusí být na závadu. Cestovní kanceláře většinou dávají pojistné certifikáty na své webové stránky, ale není to povinnost.

 Co pojištění kryje

Díky pojištění vzniká zákazníkovi cestovní kanceláře právo na plnění v případech, kdy cestovní kancelář z důvodu svého úpadku zjednodušeně řečeno nedokončí zájezd nebo ho vůbec neuskuteční. V případě, když k pojistné události dojde v průběhu zájezdu, když je zákazník v cizině, postará se pojišťovna, resp. asistenční služba o to, aby zákazníkovi byly zabezpečeny potřebné služby a návrat domů. Pokud zájezd ještě ani nezačal, řeší pojišťovna refundaci toho, co zákazník cestovní kanceláři za zájezd zaplatil. Pojistná ochrana se však týká pouze zájezdu.

Jak si pojištění ověřit

Nejprve byste měli zjistit, u které pojišťovny je cestovní kancelář pojištěna. Tento typ pojištění totiž provozuje několik pojišťoven. Ať už najdete certifikát o pojištění cestovní kanceláře na jejích webech, nebo vám jej ukážou v provozovně, doporučujeme ověřit si jeho platnost na webových stránkách příslušné pojišťovny.
Pokud tam „vaši“ cestovní kancelář najdete, můžete zájezd v klidu zakoupit. Pokud ne, ptejte se cestovní kanceláře, jestli náhodou nedošlo ke změně pojistky a nemáte hledat u jiné pojišťovny – a pokud vás věrohodně nepřesvědčí, raději si vyberte jinou cestovní kancelář.

Co když kupuji zájezd s předstihem

Pojistná ochrana ze zákona platí pro všechny smlouvy o zájezdu, uzavřené v době platnosti pojistné smlouvy. Pokud tedy vidíte na certifikátu, že platnost končí např. 30. dubna a vy chcete koupit zájezd na říjen ještě za březnové poněkud výhodnější ceny, nemusíte se ničeho obávat – pojistka se na vaši smlouvu o zájezdu vztahuje, a to i kdyby se měl realizovat až napřesrok.
Poznámka: pokud platnost certifikátu zveřejněného na webech cestovní kanceláře skončila právě teď, informujte se u cestovní kanceláře, jak je to s novým certifikátem. Třeba ho jen webmaster nestačil vyvěsit. A také si to ověřte u pojišťovny – ta by cestovní kancelář, které ukončila platnost pojištění, ve vlastním zájmu ze svých stránek stáhla.

Co když kupuji zájezd v cestovní agentuře

Nehledejte pojištění cestovní agentury ani se na ně neptejte, protože to v podstatě neexistuje. Při koupi zájezdu, i když ho kupujete v cestovní agentuře, jste chráněni pojištěním té cestovní kanceláře, která zájezd organizuje.
Důležité je, že musí jít o platné uzavření smlouvy o zájezdu s cestovní kanceláří. To znamená, že prodávající agentura (nebo prodávající cestovní kancelář) musí mít plnou moc smlouvy jménem organizující cestovní kanceláře uzavírat. To zplnomocnění si buď můžete nechat ukázat – nebo (častěji) může být seznam zplnomocněných prodejců uveden na webech nebo v katalogu dotyčné cestovní kanceláře. Pročtěte si pečlivě všeobecné smluvní podmínky, kdy vstupuje smlouva v platnost a jak/kam máte uhradit cenu zájezdu. Pokud byste nepostupovali podle smlouvy a dali peníze nezplnomocněné cestovní agentuře (nebo zprostředkující cestovní kanceláři) a ta zkrachovala, měli byste smůlu. Pokud je prodejce zplnomocněn, za zájezd ručí organizující cestovní kancelář a její pojištění, ať se s prodejcem stane cokoliv.

Co je to zájezd

Pojištění cestovních kanceláří pro případ úpadku se vztahuje pouze na zájezdy. Jakékoliv jiné služby, které nesplňují definici zájezdu, pojištěny nejsou, ani když je zakoupíte u pojištěné cestovní kanceláře. V takovém případě vám pojištění dává jenom vodítko, že pojišťovna na základě materiálů předložených cestovní kanceláří usoudila, že míra rizika je pro ni výhodná.
Zájezd je zjednodušeně řečeno kombinace dvou nebo více služeb cestovního ruchu, když trvá víc než 24 hodin – a pokud trvá méně, tak když je v ní obsaženo přenocování. Zájezd nesmí nabízet ani prodávat svým jménem nikdo jiný než cestovní kancelář.

Není pojištění jako pojištění

Při koupi zájezdu se zpravidla setkáte s dvojím pojištěním: pojištěním CK pro případ úpadku a s cestovním pojištěním. Nemá to navzájem nic společného! Pojištění pro případ úpadku uzavírá cestovní kancelář a musí je mít, když prodává zájezdy. Týká se uskutečnění toho zájezdu a vás zajímá jen, zda CK tuto povinnost plní.
Cestovní pojištění se vztahuje k vaší osobě, resp. vašemu majetku či povinnostem a je na vašem rozhodnutí, zda a v jaké šíři je uzavřete. Některé cestovní kanceláře zahrnují základní cestovní pojištění přímo do zájezdu. Vypadá to jako vnucování, ale má to svou logiku. Při případné nešťastné události, zvláště většího rozsahu, je výhodné, aby delegát cestovní kanceláře ihned věděl, u které pojišťovny jsou klienti pojištěni, jednal se stejnou asistenční službou, případně navštěvoval nemocné ve stejném zdravotnickém zařízení. Kdybyste trvali na svém individuálním pojištění u jiné pojišťovny, nutně by se vám ve zmíněném případě dostalo menší míry pozornosti – ne z trucu, ale protože nikdo nemůže být na více místech najednou.

Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Policie obvinila majitele zkrachovalé cestovky, dluží přes 16 milionů

České Budějovice 17.03.2016

Až desetileté vězení hrozí manželům, kterým patřila cestovní kancelář Bolero. Když se cestovce přestalo dařit, začali si brát půjčky, které se jim pak nedařilo splácet. Pohledávky činí přes 16 milionů korun. Policie nyní dvojici obvinila. Případ se týká jihočeské cestovní kanceláře Bolero s hlavním sídlem v Třeboni a několika pobočkami po kraji. O jejím krachu iDNES.cz informoval v roce 2013 (článek zde). Na oficiálním webu společnosti se tehdy objevilo, že končí. Mnozí zákazníci pak marně čekali před pobočkami na to, co se bude dít dál. V tu chvíli asi jen samotní majitelé tušili, v jak obrovských problémech jsou. Manželé, muž ve věku 59 let a žena 52 let, podle policie pravděpodobně už v letech 2011 až 2013 jako fyzické osoby uzavřely na různých místech Jihočeského kraje smlouvy o půjčce. Získané peníze vložili do firmy na úhradu provozních výdajů. „Poskytovateli půjčky se zavázali, že budou v pravidelných splátkách hradit své závazky, ačkoli dobře věděli, že jim nebudou z důvodu velmi špatné ekonomické situace moci dostát,“ upozornil jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. O tom podle něj věděli už od první poloviny roku 2011, přesto skutečnost zatajili a vypůjčené peníze následně nevrátili. Nejméně v 15 případech tak způsobili celkem škodu za bezmála 10 milionů korun. Žena od července 2011 do května 2013 na různých místech České republiky a Evropy objednávala a odebírala poznávací a pobytové zájezdy. I při tom podle policie věděla, že kvůli velmi špatné ekonomické situaci firmy nebude schopna dostát svým závazkům. „V nejméně 525 případech v úmyslu získat neoprávněný majetkový prospěch způsobila škodu za více jak 6 259 000 korun,“ uvedl Bajcura. Podobně její muž stejným způsobem nejméně v 19 případech získal částku 839 000 korun. Původní škoda narostla až do výše 25,6 milionu korun. Část dluhů se podařilo splatit, i tak stále pohledávky činí přes 16,2 milionu korun. Jihočeští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality s dvojicí zahájili počátkem tohoto týdne trestní stíhání, které vedou na svobodě.

Migrační krize odrazuje turisty, rezervace hotelů na Lesbu klesly o 90 procent

Praha 16.03.2016

Řecký turistický průmysl čekají letos kvůli migrační krizi horší časy, a to zejména kvůli výraznému poklesu objednávek týkajících se pobytů na ostrovech v Egejském moři. Podle řeckého listu Kathimerini například počet rezervací ubytování na ostrově Lesbos poklesl oproti loňskému roku o 90 procent, na ostrově Samos o 40 procent.

Právě ostrovy poblíž tureckého pobřeží jsou nejčastějším cílem uprchlíků, kteří přeplouvají z Turecka do Řecka na malých člunech. Loni se jich takto do země dostalo ma 800 tisíc.

Podle Kathimerini se zájem turistů o ostrovy v Egejském moři výrazně snížil, některé cestovní kanceláře tak ruší už i nasmlouvané pobyty.

Také letecké společnosti už zrušily první charterové lety a firmy provozující okružní plavby Středozemním mořem mění trasy a ostrovům s největším přetlakem běženců se vyhýbají. Cestovní ruch je pro Řecko jedním z hlavních hnacích motorů ekonomiky. Na hrubém domácím produktu země se podílí 15 procenty.

Kerosin je extrémně levný, aerolinky ale stále neruší palivové příplatky

Praha 29.02.2016

Před dvanácti lety začaly kvůli drahé ropě zavádět aerolinky na celém světě palivové příplatky, které chtěly zrušit, až cena ropy opět klesne. V současnosti jsou ceny ropy dokonce nižší než v roce 2004, ale palivový příplatek stále u řady aerolinek existuje jako relikt z minulosti.

Cena leteckého paliva kerosinu se přitom dokonce dostala na nejnižší úroveň od prosince 2003, když se jeden galon podle údajů agentury Bloomberg v New Yorku prodával 20. ledna za 81 centů. Od začátku roku 2014 se pak cena kerosinu propadla o sedmdesát procent.

Palivový příplatek ale stále hraje v ceně letenky významnou roli. Například u zpáteční letenky z Prahy do Londýna z konce února u SmartWings představuje příplatek zhruba polovinu z celkové částky 4631 korun. U stejné letenky Českých aerolinií (ČSA) je pak jeho výše 2168 korun z celkové ceny letenky 4885 korun.

Letecké firmy evidentně na své dřívější sliby rychle zapomněly. „Ve větším rozsahu ke snížení nebo zrušení palivového poplatku nedošlo. Dopravci snížení ceny paliva podle všeho uvítali jako možnost dosažení lepšího ekonomického výsledku,“ zdůrazňuje Věra Janičinová, ředitelka prodeje letenek Student Agency.

Levná ropa jde ostatně aerolinkám k duhu na celém světě. Americké firmy Delta Air Lines, United Continental Holdings a Southwest Airlines zveřejnily výsledky, z nichž vyplývá, že loni zaplatily o 7,6 miliardy dolarů méně za palivo. Společnosti by navíc ušetřily ještě více, pokud by neměly nasmlouvány dodávky kerosinu dlouho dopředu za vyšší ceny.

Příklad zpáteční letenky ČSA z Prahy do Londýna (letiště Gatwick) na 26. února 2016, kupované s třítýdenním předstihem (v korunách):

Cena letenky 950 + Palivový poplatek 2168 + Taxy 1497 + Servisní poplatek 270 = Celkem 4885

Tuzemští dopravci ale nepovažují příplatek za problém. „Pro cestující je rozhodující celková cena letenky. Zrušení palivového poplatku by na výslednou cenu letenky vliv nemělo,“ uvádí mluvčí ČSA Daniel Šabík. O zrušení příplatku aerolinky nyní neuvažují.

Podle mluvčí Travel Servicu Vlaďky Dufkové na změny paliva reaguje společnost u cen letenek průběžně. Letecké firmy navíc upozorňují, že ceny letecké přepravy po celém světě klesají a zlevnění pocítili rovněž čeští cestovatelé. „Průměrná cena letenky na českém trhu klesla asi o deset procent. Týkalo se to zejména cen letenek do USA, ale také do Řecka, Dubaje, Istanbulu,“ dodává Janičinová.

Palivový příplatek je navíc podle tuzemských aerolinek jen jednou složkou z ceny. „Čím dál více rostoucí nároky na provozní bezpečnost, náklady spojené s kompenzacemi a geopolitická rizika v letecké dopravě zvyšují provozní náklady aerolinek,“ upozorňuje Šabík.

Náklady společností ovlivnila rovněž intervence České národní banky na oslabení koruny. „Osmdesát procent našich celkových nákladů na letovou hodinu hradíme v amerických dolarech. Za situace, kdy došlo k oslabení koruny vůči dolaru, prostor k dalšímu snižování cen letenek, které jsou již nyní tak nízké, nevidíme,“ uvádí Dufková.

Propad cen paliva se však již na palivových poplatcích částečně projevil. „Poplatky jsou nižší, některé letecké společnosti je převádějí zpátky do tarifu,“ dodává Pavel Němec, šéf české části HRG Worldwide. Ta zajišťuje cestovní služby pro korporátní klienty. Palivový příplatek už podle něj nemá například u letů do Londýna společnost British Airways. V listopadu 2015 pak podle Janičinové zrušila příplatek společnost Air France u letenek do Asie a Evropy.

K rušení příplatku ve světě přistoupily rovněž japonské firmy, a v Hongkongu ho dokonce zakázal letecký úřad Civil Aviation Department. Na druhé straně někteří přepravci sice palivový příplatek zrušili, ale zároveň vytvořili zcela nové poplatky. To je příklad německé Lufthansy a jejího mezinárodního příplatku. „Pokrývá náklady, které jsou mimo naši kontrolu, jako jsou poplatky za řízení letového provozu, platby za emisní povolenky apod.,“ prohlásil již dříve mluvčí Lufthansy Boris Ogursky.

Hraní s palivovými příplatky a dalšími druhy poplatků ale není ze strany leteckých firem samoúčelné. Palivový příplatek totiž hraje roli například při ceně, kterou platí klienti za bonusové letenky.

Za nasbírané míle či body mohou členové věrnostních programů získat bonusovou letenku. U ní ale musí pasažér ještě zaplatit letištní taxy a právě palivový příplatek. „U Air France doplatí ve skutečných penězích letištní taxy k dnešnímu dni zhruba 1432 korun, u ČSA nad rámec těch samých letištních tax klientovi ještě naúčtují 2168 korun, tedy celkem 3600 korun,“ srovnává Plašil.

Asociace cestovních kanceláří proto chce, aby letecké společnosti palivový příplatek zrušily. Ovšem nejen kvůli tomu, že poškozuje nejen cestující, ale rovněž prodejce letenek. „Výzvu ACK ČR lze vnímat jako prostředek navýšit prodejní provize pro agentury,“ tvrdí Vlaďka Dufková. Podle Plašila je ovšem současná situace nefér. „Jde o to, že letecké společnosti své incentivní provize povětšinou vyplácejí právě pouze z tarifu,“ upozorňuje.

První letošní krach cestovky. Končí moravská Akvila Travel

Olomouc 11.02.2016

V katalogu Akvila Travel na letošní sezónu si služby končící cestovní kanceláře pochvaluje například zpěvačka Ilona Csáková. Na další dovolenou ale bude muset hledat jinou cestovku. Akvila Travel totiž přiznává dluhy ve výši přes 16 milionů korun, především menším prodejcům a některým ubytovacím zařízením v zahraničí.

Olomoucká cestovka střední velikosti by letos oslavila už čvrtstoletí na trhu, místo toho na sebe ale sama podala návrh na insolvenci.

Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Akvila Travel na začátku roku vyměnila jednatelku i majitele: tříčtvrtinový podíl přededla firma Tvarbet Moravia na bulharského občana Shefki Yumireva. Cestovka přerušila současně svoji živnost.

Firma v návrhu přiznává dluhy ve výši přes 16 milionů korun, především menším prodejcům a některým ubytovacím zařízením v zahraničí, například v Řecku, Bulharsku a Turecku. Dluží také svým někdejším společníkům. Pro letošní sezonu firma nezískala pojištění proti úpadku, naposledy byla cestovka pojištěna u společnosti Uniqa.

„Zájezdy už neprodáváme, ukončujeme činnost,“ potvrdila zaměstnankyně cestovní kanceláře. Webové stránky firmy zatím i s nabídkou zájezdu fungují.

Cestovka se dostala do potíží už v roce 2013, kdy náhle z trhu odešel charterový dopravce Holidays Czech Airlines. Firma tehdy měla vytištěné katalogy, ale najednou musela hledat jiného dopravce.

V dobách své největší slávy mívala tržby kolem čtvrt miliardy korun, podle posledních dostupných výsledků za rok 2013 ale spadla pod hranici 200 milionů korun. Cestovka působila i jako konsolidátor pro ostatní moravské cestovky pro kapacity v letadlech ČSA, letecké společnosti už ale tyto služby nepotřebují. Její původní majitelka Helena Počová později prodala podíl stavební firmě Tvarbet Moravia, která cestovce půjčila pět milionů. Nakonec ale s finanční injekcí neuspěla.

Lidé, kteří koupili zájezd před vyhlášením insolvence, by se měli obrátit na na pojišťovnu Uniqa. „Tato skutečnost byla vyhodnocena jako pojistná událost ve vztahu ke klientům, kteří zakoupili zájezd v době trvání pojistného krytí, tedy do konce loňského roku. Ihned započalo vyřizování pojistné události, na němž CK plně spolupracuje a poskytuje Uniqa pojišťovně součinnost a potřebné podklady. Všichni postižení klienti byli už vyrozuměni a vyzváni, aby uplatnili vůči Uniqa pojišťovně svůj nárok za neuskutečněné a zaplacené služby. Nyní Uniqa pojišťovna standardním postupem shromažďuje tato hlášení od klientů a připravuje jejich odškodnění,“ řekla mluvčí Uniqa pojišťovny Eva Svobodová.

Travel Service loni přepravil 5,7 milionu cestujících

Praha 29.01.2016

Soukromý letecký dopravce Travel Service přepravil v loňském roce celkem 5,7 milionu cestujících. Ve srovnání s rokem 2014 jde o pětiprocentní růst. O něco nižší růst zaznamenal dopravce na českém trhu, na letech vypravovaných z českých letišť cestujících meziročně přibylo o 2,8 procenta na 2,25 milionu pasažérů.

Na českém trhu dominovaly pravidelné linky pod značkou SmartWings. Z celkového počtu 2,25 milionu pasažérů dvě třetiny letěly pravidelnými linkami. Segment pravidelné přepravy, který dopravce dlouhodobě posiluje na úkor takzvaných charterových letů objednávaných cestovními kancelářemi, rostl během loňska o téměř 16 procent.

Travel Service na trhu působí od roku 1997. Je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku. Zároveň je spolumajitelem Českých aerolinií, ve kterých drží 34procentní podíl. Flotilu společnosti tvoří čtyři desítky letadel, většinu z nich tvoří letouny Boeing 737. V úterý společnost oznámila záměr nakoupit 16 dalších boeingů za 737-8 MAX za desítky miliard korun.

Na pravidelných linkách provozovaných pod značkou SmartWings nabízí vlastní přímé lety do 51 destinací, ve spolupráci s partnerskými aerolinkami pak nabízí 80 přímých spojení. V roce 2014 klesl společnosti zisk po zdanění na 60 milionů korun. Travel Service patří do skupiny Unimex Group. Vlastní ji podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Od loňského října drží desetiprocentní podíl v dopravci čínská investiční společnost CEFC.

Atentát v Istanbulu může Turecku přinést odliv německých turistů

Praha 13.01.2016

Úterní sebevražedný atentát v historickém centru Istanbulu, při němž zemřelo nejméně osm německých občanů, může být ranou pro turecký turistický průmysl, pokud Němci ztratí důvěru v to, že je v zemi bezpečno. Ačkoli Němci ani po teroristických útocích v severní Africe neztratili chuť cestovat, tak některé země rychle přišly o jejich přízeň, což je třeba případ Tuniska, napsala agentura DPA.

Pro Turecko by odliv německých turistů byl velmi citelnou ranou, protože jich do země každoročně jezdí více než pět milionů. „Terorismus se teď přímo a bez okolků obrací proti turistům. To je úplně nový rozměr,“ řekl DPA Martin Lohmann z turistického institutu v německém Kielu. Jestli ale útok v Istanbulu preference Němců nějak výrazně ovlivní se podle něj zatím nedá říct. „Dopad takových útoků je většinou jen regionální a časově omezený,“ dodal Lohmann.

Turecko zatím těžilo z toho, že se řada středozemních států po sérii povstání během arabského jara stala pro turisty méně lákavými. Od roku 2012 se počet německých turistů v Turecku rok co rok zvyšoval, loni tam přijelo celkem 5,5 milionu Němců. Až 95 procent z nich však míří do plážových letovisek na západě Turecka a nikoli do velkých měst jako je Istanbul a Ankara.

Mluvčí nadnárodní cestovní kanceláře TUI upozornil, že v Istanbulu se teroristické útoky odehrály už v minulosti, a přesto Němci do země jezdili dál. Zda to tak bude i v tomto případě, se prý dá ale jen těžko odhadnout. Nový je totiž hlavně ten fakt, že tentokrát při útoku zahynuli Němci.

To, jak rychle dokážou cestovatelé ztratit zájem o konkrétní destinaci, ukazuje případ Tuniska. To v posledních letech patřilo mezi německými turisty k nejoblíbenějším místům dovolené v severní Africe, jezdilo jich tam každoročně na 400 tisíc. Loni v březnu však teroristé nejprve zaútočili v muzeu Bárdá v Tunisu a v červnu osamělý útočník postřílel v hotelu v Súse 38 rekreantů. Německá asociace cestovního ruchu (DRV) odhadla, že proto loni počet německých turistů procentuálně klesl dvojciferným číslem. A to přesto, že německé ministerstvo zahraničí nevydalo, co se týče cest do Tuniska žádné varování.

Egypt naopak navzdory pádu ruského letadla na Sinaji důvěru turistů z Německa neztratil, možné negativní následky by ale mohl mít nedávný útok v rudomořském letovisku Hurgada. Z nejistoty panující na východě Středozemí hojně těží i země, které leží na opačném konci regionu. Například v Maroku by se podle DRV mohl počet německých turistů oproti období let 2012 až 2014 více než zdvojnásobit. A profitovat nejspíš bude mezi Němci dlouhodobě oblíbené Španělsko.

Bývalá šéfka zkrachovalé Marine Tour s podnikáním na Slovensku neuspěla

Praha 06.01.2016

Slovenská cestovní kancelář Fly2Go české podnikatelky Stanislavy Aknar vydržela pouze jednu sezonu, loni totiž potichu ukončila činnost. Její web nefunguje a z obchodního rejstříku si firma vymazala předmět činnosti provozování cestovní kanceláře. Aknar byla dlouholetou majitelkou pražské CK Marine Tour, jejíž loňský krach byl největším bankrotem v oboru za poslední roky.

Stanislava Aknar založila cestovku Fly2Go na Slovensku počátkem října 2014 se základním jměním pět tisíc eur. Nabízela zájezdy do Turecka s velkými slevami a slibovala nejširší nabídku hotelů na turecké riviéře.

Bratislavská společnost Fly2Go má ale už od loňského září ve slovenském obchodním rejstříku zrušený předmět činnosti umožňující provoz cestovní kanceláře. Nefunguje ani její web, kromě identifikačních údajů na něm pouze oznamuje, že stránky jsou „v rekonštrukcii“.

Firma, které má po vymazání provozu cestovní kanceláře ještě pět dalších předmětů činnosti, se také přestěhovala na svoji již třetí adresu. Jedinou majitelkou a jednatelkou nicméně zůstala Stanislava Aknar.

Česká podnikatelka je spolu s neúspěšným vstupem na slovenský trh také úzce spojená s českou CK Marine Tour. Tuto cestovní kancelář založila v roce 2007 a prodala ji v druhé polovině loňského června pouhý den před vyhlášením jejího úpadku. Počet poškozených klientů se vyšplhal na téměř čtyři a půl tisíce, což z pádu Marine Tour udělalo největší bankrot v oboru za

Největší turistická společnost světa TUI Group zvýšila zisk o 15 procent

Praha 28.12.2015

Společnost TUI Group v loňském fiskálním roce zvýšila hrubý provozní zisk bez mimořádných a jednorázových položek o 15,4 procenta na 1,07 miliardy eur (28,9 miliardy korun). Největší světová skupina podnikající v oblasti cestovního ruchu přitom uvedla, že navzdory bezpečnostním hrozbám poptávka po zájezdech v Evropě neklesá, a firma proto očekává v tomto fiskálním roce další nárůst zisku. Přesáhnout by měl deset procent.

Zisk před zdaněním za finanční rok do konce září vzrostl o 7,4 procenta na 535,4 milionu eur. Příjmy se zvýšily o osm procent na více než 20 miliard eur (540,4 miliardy korun).

Bezpečnostní hrozby přiměly některé cestovní kanceláře, včetně TUI, zrušit cesty do vybraných destinací. V listopadu Británie přerušila lety do egyptského letoviska Šarm aš-Šajch a předtím se zrušily také cesty do Tuniska. Bylo to kvůli červnovému útoku, při kterém přišlo o život 38 turistů. Obavy o bezpečnost se pak zvýšily po listopadovém útoku teroristů ve Francii.

TUI podle agentury Reuters uvedla, že zájem o letní dovolené na příští sezonu je zatím dobrý, například v Británii rezervace vzrostly o 11 procent. Hrubý provozní zisk při konstantních směnných kurzech by tak měl za celou skupinu letos vykázat růst nejméně o deset procent.

Skupina TUI vznikla loni v prosinci spojením cestovní kanceláře TUI Travel a jejího většinového majitele TUI AG. Vlastní i cestovní kanceláře Thomson, Airtours a LateRooms.com, více než 120 letadel, 12 hotelových značek ve 28 zemích a provozuje divizi výletních plaveb.

Turisté víc létají a čekají na dálniční síť

Praha 21.12.2015

Hoteliéři si libují, neboť zahraniční turisté lámou v Česku rekordy. Navíc dovolenou doma letos zvolila i spousta Čechů. Aerolinky více létají a Češi obecně více utrácejí za zábavu včetně hazardních her a luxusních dovolených.

Podnikatelé v cestovním ruchu se mohou letos ohlížet zpět s úlevou. Všechna čísla v turistice utěšeně rostla a některá dosáhla letitých vrcholů. Na druhé straně se ani letošek neobešel bez nečekaných ran, teror narušil letní program v Tunisku a především podzimní sezonu v Egyptě. I přesto Asociace českých cestovních kanceláří odhaduje, že počet prodaných zájezdů letos překoná dva miliony, když loni to podle ČSÚ nebylo ani 1,9 milionu. „Tu hranici se určitě podaří překonat, je otázkou, zda to bude o 50 nebo sto tisíc,“ říká místopředseda asociace Jan Papež.

Podle něj cestovky mnohem lépe ladily nabídku s poptávkou mimo problematické destinace. Nárůsty cítili prodejci především na tradiční destinace, jako je Španělsko, Itálie, Chorvatsko a Řecko. Libovat si mohou i tuzemští hoteliéři, neboť zahraniční turisté lámou letos v českých zemích všechny rekordy. A po vlasti se rozjeli i domorodci. Počitadlo zahraničních turistů se zřejmě na silvestra zastaví kolem čísla 8,7 milionu, což je o osm procent více než loni. České hotely nikdy předtím tolik cizinců nehostily. A těšit je mohou i rostoucí výnosy. Průměrná cena za pokoj se letos v Praze vyšplhala na 72 eur, když loni to bylo o deset eur méně. Pláč je slyšet pouze z Karlových Varů, které opustili štědří Rusové. Jinde se úbytek klientů z Ruska podařilo nahradit Západoevropany, především Němci a Italy. Významnější roli začíná hrát rovněž čínská klientela.

Archiv článků

Recenze cestovních kanceláří

Napište nám a podělte se o zkušenosti při cestování s některou cestovní kanceláří.

CK WES

Lucie T. 08.08.2016

Dobry den, chtela bych se s Vami podelit o hodnoceni CK WES z Noveho Jicina. V predchozi recenzi pisatelka uvadi, ze tato CK zamerne neinformuje sve klienty o pripadne zmene pokoju atd. S timto tvrzenim naprosto souhlasim. Stala se nam ta sama vec pri letosnim pobytu v Pakostane. Meli jsme rezervovane a emailem potvrzene 2 oddelene pokoje, misto toho nam na miste bylo oznameno, ze mame jeden 4luzkovy pokoj. Po vymene nazoru s delegatkou nam nakonec byl ponechan puvodni pokoj + nabidnuty pokoj v jine vile, cca asi 300-400 m. S timto jsme souhlasili. Pul dne na to prisla delegatka, ze pani majitelka by chtela zaplatit 500 Kc na osobu navic, protoze pokoj ve vedlejsi vile je o tridu lepsi. Po dalsi vymene nazoru s delegatkou jsme nakonec nic navic neplatili. Nicmene celkovy dojem uz byl znacne pokazeny. K tomu se musi pridat i styl stravovani. Snidane bez kavy, pouze caj ve varnici a talirek s par platky sunky, syra a nejake zeleniny, popripade pomazanka nebo marmelada a k tomu krabicka margarinu. Vecere jedno jidlo a opet caj nebo stava z varnice. Ale o tom jsme vedeli, takze tam se o zamerne nepodavani informaci nejedna. Nicmene celkovy dojem z organizace neni nijak zvlast lichotivy. Pokud mate radi retro a la dovolena zacatek 90. let, budete spokojeni. Abych nepsala jenom negativa, tak mestecko Pakostane je velice pekne, prilezitosti k ubytovani, stravovani i nakupu vlastnich potravin je hodne. Plaze jsou pekne, da se vybrat z vice typu plazi, voda je cistounka a lide pratelsti. Dekuji predem za zverejneni a preji hezky den. S pozdravem. Lucie

Delfín travel

Jana Kovářová 07.08.2016

CK Delfin Travel - nejhorsi cestovni kancelar za poslednich 15 let naseho cestovani.

Zajezd 1.6. - 8.6. 2016 na Sardinii

Zkopirovana  publikace hotelu uvedena na strankach  CK Delfin travel dne 3.7. 2016

PLÁŽ

Krásná písečná pláž s pozvolným vstupem do Thyrhénského moře je vzdálená cca 200 m. Slunečníky a lehátka jsou v ceně hotelu. Plážové osušky za poplatek . Na pláži je k dispozici bar.

Vše, co z tohoto ostrova činí tak nádherné a přitažlivé místo, nabízí právě západ Sardinie. Okouzlující bělostné pláže s jemným pískem omývá čisté a neuvěřitelně tyrkysové moře, připomínající Karibik

Na stiznost počtů metrů od restaurace k mori - nam vase "ochotna" delegatka Jiřina Bradacova rekla, že kdyz to je dal, nez se uvadi - cituji: " tak se aspon projdete" !!!!!

Vzdalenost od hotelove restaurace na plaz je presne 650 m - mereno ocelovym pasmem.                     

Nikdo z klientu nad 55 let by na tento hotel nejel, kdyby byl uveden pravdivy udaj. Tato vzdalenost se jeste prodluzuje o dalsich 200m od ubytovacich zarizeni.

spinava plaz od morske travy se vubec neuklizela. More je 10m od brehu cernohnede, kalne a zapachajici, jak ten nejhorsi a nejspinavejsi rybnik  ve vasem okoli.     

obcerstveni na plazi -  nebyl otevren ani jediny bar. Vodu v lahvi,  kterou jsme si vzali k mori jsme museli pit cely den jak jinak, nez teplou. V hotelu bylo v nasem tydnu ubytovano 500 hostu - info z recepce.      

-  je pravdou, ze lehatka i slunecniky byly na plazi i u bazenu zdarma, ale lehatka byla 20cm nad urovni zeme, takze nekteri se museli rozhoupat, aby z lehatka vubec vstali. Videla jsem na vlastni oci i pani, ktera se musela nejdriv z lehatka skulit na zem, na vsechny ctyri a posleze pomalu vstavala.. Na lehatkach nebyly zadne matraca.

- ubytovani -  pokoje s vyhledem na prasne parkoviste

vylety jsou ztraceny cas. My osobne jsme byli s manzelem na Costa Verde, ale jak jsem popsala v uvedene reklamaci - byl velmi drahy - 35 km tam a 35 km zpatky jsme  zaplatili za osobu 840 Kc. Vylet byl o tom, jak jsme si lehli do pisku na krasne plazi na 3,5 hodiny a pri zpatecni ceste jsme si koupili vsichni zmrzlinu -na tu jsme meli casovy limit 10 min. cely autobus - 42 lidi. Kdyz jsem mluvila s lidmi, kteri byli i na jinych vyletech - rekli, ze toto meli v bledemodrem.

- strava, to byl ten nejhorsi zazitek z celeho zajezdu do tohoto hotelu. Neni pravdou, jak mi odepisujete, ze delegatky vse kontrolovaly a jidlo bylo doplnovano. Opak je pravdou !!!!!!  Provozni hodiny na veceri byly 19:30 - 22:00 hod. Jiz 3/4 hodiny pred otevrenim stala pred jidelnou fronta cca 150 ceskych klientu. Po otevreni za 20 min. bylo lukrativni jidlo vybrano a doplnovano nebylo!!! Hlavne se to tykalo vsech pokrmu z ryb,  dale sladkosti a nektereho ovoce. Delegatky nekontolovaly doplnovani jidla. Jidlo nebylo v dostatecnem mnozstvi jak pisete doplnovano. Ve 20:30 zely misy prazdnotou. Kdyz jsem se ptala cisnika zda jidlo doplni - odpovedel mi, ze uz ne. Po 20 minutach od otevreni jidelny jsme jedli prakticky jen zbytky. Ubrusy nebyly vymeneny za celou dobu naseho pobytu !!!!!!, tzn 8 dni - byly polite, mastne, usmudlane se skvrnami. Pribory - spinave a ulepene. Pisete mi, ze na pribory byla udelana naprava. Ale co ty ubrusy? Delegatka si toho nevsimla a chutnalo ji z techto spinavych ubrusu a ulepenych priboru jist? Pokud jsme prisli na veceri kolem 21 hodiny, tak si nebylo kam sednout, protoze byly na stolech nechany pouzite pribory a nadobi. Kdyz jsem poprosila cisnika, zda by nam mohl jeden stul uklidit, tak mi odpovedel, abychom si nejaky nasli, ze toho ma hodne. Sami jsme si uklizeli stul a shaneli "ciste" (ulepene) pribory. Takhle si opravdu zaplacenou polopenzi nepredstavuji.

- animacni programy denni, nebyly zadne, pouze aqua gymnastic, ktera se skladala z poskakovani ve vode z jedne nohy na druhou a uklonu napravo a nalevo.

- animacni programy vecerni, nebyly vubec zadne, pouze se v jednom baru hralo se zpevakem, Byli jsme hrozne rozcarovani, ze se neporadaly zadne programy - humorne scenky, kouzelnik, ukazky tancu ze vsech svetadilu, akrobaticke vystoupeni atd. Vzdyt je hotel koncipovan na 900 lidi. To vsichni povinne musi chodit po 21 hod. spat? Hotel je na osamocenem miste a do nejblizsiho velkeho mesta je to mnoho km, to znamena, ze se neni ani kam vecer projit

Betty Tours

Martin Hlaváč 06.08.2016

Dobrý den,

minulý týden jsem se vrátil s rodinou z Harkán - Maďarsko. V předchozích letech jsem vždy využíval služeb ck betty tours. Mohu konstatovat jediné, rok od roku jsou služby této ck horší a horší, úroveň je hodně nízká. Nabízené služby a styl jednání delegátky je zaměřen pouze na seniory, rozhodně nedoporučuji rodinám s dětma. Po příjezdu vlastní dopravou musí člověk absolvovat obtěžující a familiérní přijetí v podání levné, místní kořalky, pak následuje vnucování společného obědu - pečená kachna. Pojem pečená kachna se pro mě stala noční můrou. Při představě, že půjdu s dvěma malýma dětma ve čtyřiceti stupňovém vedru do místní, uplacené putiky a budu se ládovat typicky podzimním jídlem jako je kachna, knedlik, zelí. Abych se tohoto děsivého rituálu vyhnul, tak jsem vždy uváděl do objednávky pobytu, že nemám zájem o kachnu, nebo jiné společenské aktivity. Měl jsem hrazený prázdninový dům, přesto že jsem v dostatečném předstihu stornoval mou manželku, ck vůbec na mé storno nereagovala, peníze si, ale ponechali, ale k mému překvapení po příjezdu do Harkán jsem nebyl ubytovaný v tomto domě, který jsem měl placený. Místo toho mi byl přidělen kumbál, který byl propojen s dašími dvěma kumbály v příšerném stavu a maximálně dotěrným majitelem. Za své peníze jsem rozhodně nedostal mnou požadované a mnou zaplacené služby a jako partnera jsem bral ck a né nějakého maďarského domorodce, který v pronajatém kumbálu mi za mé nepřítomnosti šmejdil ve věcech.
Ck betty tours rozhodně nedoporučuji a spíše doporučuji obrátit se na místní české info centrum, které nabízí o 100% kvalitnější služby.

 S pozdravem Martin Hlaváč

EXIM TOURS

Ing.Stanislav Komárek 05.08.2016

10 hodin před odletem byl kanceláří cestuj.cz zrušen pobytový zájezd a nabídnuto zrušení (bez postihu pro CK), nebo pobyt horší kategorie. To se po nástupu bohužel potvrdilo. Pokoj pro 70 letou babičku, 2- letého vnoučka a matku ve druhém patře dependance hotelu bez výtahu. Špína. Výhled do dvora hotelu a strava all inkluziv nepoživatelná. Pláž přes ulici špinavá, plná lehátek a občas splachovaná vlnami projíždějících člunů To v hotelu kategorie 3+ náhradou za požadovaný a kontrahovaný hotel kat.4.

Celou událost provázejí zajímavé okolnosti :

Doklad na původní pobyt byl vystaven 4 dny před odjezdem s rezervačním číslem, které bylo použito i u náhradního dokladu. Nabízí se podezření, že kancelář cestuj.cz, nebo její domovská Eximtour  prodala tentýž zájezd později někomu jinému, vlivnému a použitím stejného rezervačního čísla u náhradní nabídky chtěla tento krok maskovat.

Objednatel byl vystaven nátlaku v podobě ultimáta zrušit zájezd (bez postihu CK), nebo přijmout náhradu. To se stalo nad zabalenými kufry při čekání na odvoz na letiště.

Okamžitě jsem intervenoval u cestuj.cz, ta se vymlouvala na EXIMtour. Poté jsem kontaktoval EXIMtour ve věci poskytnutí adekvátní náhrady a se žádostí o vysvětlení manipulace se zájezdem. Marně.

Po zahájení pobytu, kdy se potvrdily nejhorší předpoklady o vnuceném zájezdu, jsem opětovně intervenoval s cílem dosáhnout změny ubytování. Opět marně a bez vysvětlení s tím, že stěžovatelem může být pouze účastník zájezdu.

Uvedené skutečnosti mne vedou k otázkám :

Cestuj.cz je zprostředkovatelem pro EXIMtour. Když někdo něco zvorá, vymlouvá se jeden na druhého.

Potvrzení a zaplacení  původního zájezdu 4 dny před odletem nezabrání jeho zrušení bezprostředně před odletem a zakládá podezření na machinaci se zájezdy.

Náhradní pobyt je nabízen zcela neadekvátně k původním požadavkům, patrně ve snaze zbavit se neprodejných ubytování.

Přestože byly referentky  cestuj.cz i Exim.tour informovány o nepřijatelném vývoji dovolené a ještě v první den pobytu mohly nabídnout přijatelné řešení, neučinily tak.

Řešení reklamace oddalují až po zkažené dovolené s očekávaným minimálním dopadem na ně.

Před několika lety jsem absolvoval s Eximtour několik finančně náročných zájezdů a nemohl jsem si stěžovat. Za poslední roky se však praktiky Eximtour patrně prudce zhoršily. Za smrtelné pak pokládám spojení s cestu.cz.

Doufám, že zkušenost mojí rodiny vzbudí pozornost potenciálních klientů uvedených kanceláří a zvolí si pro svoji dovolenou raději jiného partnera.

Ing.Stanislav Komárek

CAPRO

Ivona 04.08.2016

CK Capro - Lanterna- Istrie - Pobyt s cvičením pro ženy
Těšila jsem se na příjemný pohodový týden s cvičením u moře. Ale byla jsem zklamána. Zaprvé místo apartmánu pro čtyři s dvěmi pokoji a příslušenstvím  jsem spala na rozloženém gauči v kuchyni, a jen díky druhé neobsazené osobě ne s někým cizím na jedenapůllůžku.  S tím že jsem díky tomu byla z okna do kuchyně  rušena jak spolubydlícími, tak lednicí a racky na střeše. Neměla jsem si dát kam kolo, které nabízeli, že se může vzít sebou.
Navíc slíbený sportovní zumbový program proti slibu  rozmanitosti programů i volitelnosti časů sestával ze dvou pevně stanovených  hodin denně , časově neměnitelných, kdy druhá - odpolední hodina byla v době večeře. Od sedmi do půl 9. Navíc cvičení bylo na nekvalitních plochách, špinavých , zanedbaných nezastřešených proti slunci, i se špatným připojením k technice, takže hudba někdy selhávala, navíc jsme neměli na toto cvičení přednostní rezervaci místa, a museli jstem se tam tísnit s ženami, co měli přístup ol enkluziv na vše. A ještě se na poslední chvíli měnily místa cvičení .
Nebyl zajjištěn rozvoz zavazadel k apartmánům, takže i slabé ženy si to museli na několikrát natahaat na pokoj sami. Navíc rozdělování pokojů bylo velmi zdlouhavé a za nepohodl. pměrů . Ve stísněné kanceláři Infocentra ve stoje na dvě hodiny. 
Delegátky byly neochotné, a nijak klintovi nepomohli , když požádal. Navíc vývěsky o jízdních řádech apod. neměli aktualizované a informace o cyklotrasách nebyly k dispozici. Ceny jimi zajišťovaných akcí byly předražené!!

AMERICA TOURS

Petr Halík 25.07.2016

Horor s America Tours, Liberec,
Individuální cesta (ubytování a letenky) Západ USA + Havaj

S touto firmou již nikdy nepojedu. Připravili mi několik bezesných nocí na dovolené a spoustu nervů. Objednali jsem si individuální cestu a leteckou dopravu. Můj první kontakt byl pan Krucký a byl jsem nadšen. Objednávky a kvalita byla bez problémů. Příjemný, pomohl, poradil, vše skvělé.

Pak nás předal k realizaci zájezdu nějaké Knotkové a od nepříjemného pocitu, že obtěžujeme, jsme se dopracovali k hororu. Neschopnost této dámy je monumentální. Již ve fázi před odletem byly její reakce na maily poněkud opožděné – 1-2 týdny. Pravé problémy nastaly až o dovolené. Cesovali jsme autem z Phoenixu do San Francisca, odkud jsme měli letět na Havaj. Letenky nám koupila přes American Airlines (AA), ale let byl operován Alaska Airlines. 4 dny před odletem přišel mail, že byl let bez náhrady zrušen ze strany AA, ale že zajistili náhradu. Měli jsme původně letět v 9ráno a doletět tam v poledne. Náhrada byla 11 hodin přes Phoenix s přestupem a přílet v noci. To by rozbilo plány s shuttlem z letiště, srazem s ubytovatelem, …

Překvapilo mě, že údajně zrušený let je stále v nabídce Alaska. Dcera umí naštěstí výborně anglicky. Zavolala na Alaska, kde řekli, že jsme stále vedeni na jejich letu. AA řekli, že to není problém, jen musí zavolat cestovka, která to platila, aby uvolnila letenky do Phoenixu a vrátila je zpět na přímý let.

Zavolal jsem do America Tours (ve 3 v noci v USA kvůli posunu času, ale stejně jsem nemohl kvůli tomu spát) a žádal je o vyřešení problému. Knotková nejdříve tvrdila, že je to chyba AA a nejde s tím nic dělat. Prý to není první problém s AA. Když jsme jí řekli o tom, co řekli v AA, že stačí, aby zavolali, začala uvažovat, že možní pošle mail, ale že nemá adresu. Když jsme ji žádali, aby zavolala, řekla, že nemá číslo. Pomohli jsme jí tím, že je na hlavní stránce AA. Pak něco blekotala o časovém posunu. Informace, že jsou tam 24 hodin denně nepomohla. Pak se zatvrdila a řekla, že to nejde a že se s námi nebude bavit, že máme letenky a můžeme být rádi, že letíme.

Zkoušel jsem to přes i přes pana Kruckého, který se ale letenkami nezabýval. Snažil se, ale tlumočil nám jen její nesmysly o zlých AA. K dovršení všeho majitel Am. Tour potvrdil, že ta Knotková jedná právně.

I pokud bych ten nesmysl přijal, pak se musím ptát, proč koupila letenky u nespolehlivého poskytovatele a nekoupila to rovnou od Alaska.

To byl náš poslední kontakt s touto CK. Ani se nezeptali, jak let dopadl, jestli jsme dalších 14 na Havaji byli spokojeni. Prostě nás hodili přes palubu.

A pokud by vás zajímalo, jak to dopadlo, tak i přes obstrukce a neschopnost Knotkové i majitele jsme letěli přímo s Alaska. Po asi 10 telefonátech s AA a Alaska pořád nechápali, proč CK situaci nenapraví. Pořád jsme byli na přímém letu a měli i sedadla. Problém byl, že oba odlety byly prakticky současně, ale na různých terminálech. Byly to nervy. Pokud by nevyšla Alaska, těžko bysme stihli let AA do Phoenixu. Šli jsme k Alaska a doufali, že to dobře dopadne. Byla tam obrovská fronta a byly nervy, jestli nás vezmou. První letenka vypadla ale druhá se zablokovala. Následovalo dlouhé vysvětlování a 45 min telefonát k AA. Nějaká vysoce postavená managerka u AA nakonec situaci vyřešila s tím, že poruší pravidla, bude ignorovat rezervaci CK a přendá letenky na původní trasu. Od Alaska i AA padaly poznámky o neprofesionalitě a stupiditě America Tours.

Takže za mě už nikdy. Pokud by s nimi někdo cestovat chtěl, tak si kupte letenky sami, ať nejste rukojmí diletantů ale můžete si případné problémky jednoduše vyřešit sami.

METAL-FRUT

Vlasta Bryndová 20.07.2016

S touto cestovní kanceláří mám velice špatnou zkušenost – zájezd do Toskánska v termínu 23. - 26.6.2016. Ubytování v jiném ( daleko horším ) hotelu v jiném městě, což se odrazilo na kvalitě ubytování i snídaně, průvodkyně 3x zapomněla klienty v Pise.  Vybírání dodatečných poplatků v autobuse, nevyúčtování jízdného. Na reklamaci negativní reakce. 

S pozdravem

Vlasta  Bryndová

AEOLUS

Zdeněk Polcar 14.07.2016

Děkujeme Vám za pěknou dovolenou, kterou jsme prožili díky Vaší CK Aeolus od 20.5. – 10.6.2016 v Řecku, v Sárti.

Bohužel ne všechno bylo úplně v pořádku.

1) Cesta tam. Bylo by dobré, aby jste proškolili řidiče.

a) Rychlá jízda za průtrže mračen ( na silnici kaluže a proudy vody ).

b) Rychlá jízda po úzkých, klikatých silnicích i v noci.

c) Řidiči téměř nekomunikovali s účastníky zájezdu

d) Příliš komplikovaná organizace svozů.

2) Cesta zpět.

a) Místo plánovaného odjezdu v 16 hod. jsme odjížděli již v 11 hod. z důvodu nedostatku času, ale po určité době jsme zastavili na 4 hod. na parkovišti před obchodním domem ( obuv, kosmetika, oblečení, ..)

b) Další 4,5 hod. zastávka před OD Tesco u Budapešti ( čekání na autobusy ).

c) Domníváme se, že vaši řidiči jsou přetěžováni. Přestože se snažíte dodržovat předepsaný normy ( doby jízdy, odpočinku, atd. ). Bylo by vhodné zamyslet se nad jejích zatížením. Člověk není stroj, viz nedávná vážná havárie vašeho autobusu se smrtelnými následky.

3) Ubytování. Dle vašeho katalogu jsme si objednali 15.12.2015 ubytování ve studiu Pirofani s tím, že do objednávky jsme uvedli, že prosíme o ubytování v horním patře s výhledem na moře. Nechtěli jsme být ubytování v suterénu pod silnicí. Objednávka byla vaší kanceláří potvrzena. Jaké však bylo naše překvapení, když jsme dorazili do studia a bylo nám sděleno, že bydlíme v suterénu pod silnicí a po otevření venkovních i studiových dveří nás  omámila vůně žumpy. Požádali jsme delegáta o změnu ubytování. Zpočátku se situace zdála několik hodin neřešitelná, ale díky našemu mladému delegátovi Michalovi se vše vyřešilo k naší velké spokojenosti.

4) Delegáti. Během pobytu jsme vystřídali 3 delegáty, kteří si vzájemně předávali informace a ne vždy bylo vše v pořádku. Všichni delegáti ale byli příjemní a snaživí.

Přes všechny nepříjemnosti s ubytováním a cestou se nám dovolená líbila a nadále bychom chtěli s vaší CK cestovat. Doufám, že provedete patřičná opatření, aby cestování s vámi bylo bezpečné a plnili jste požadavky na ubytování, které si klient objedná a nebo jste klienta informovali, že jeho požadavek nelze splnit.

Děkuji za pochopení s pozdravem Zdeněk Polcar

Ideal Tour

Lenka Bartyzalová 07.07.2016

Dnes jsem se vrátila z poznávacího zájezdu Azurové pobřeží a Horní Provance od 1.7. do 7.7. 2016. Tento zájezd pořádala cestovní kancelář Ideal Tour. 

Nic horšího jsem ještě nezažila.

Jsem z průběhu celého zájezdu velmi zklamaná a toto zklamání má jediný důvod. Je jím práce průvodkyně paní Dany Harvánkové.  Jedinou kvalifikací proto, aby paní Harvánková pracovala jako průvodkyně,  je její znalost francouzštiny. Všechny ostatní schopnosti dobrého průvodce paní Harvánková postrádá.

Dovolím si vyjmenovat všechny nedostatky: 

- ač nás paní průvodkyně v průběhu zájezdu ubezpečovala, že tento zájezd již podniká po několikáté, nebyla schopna navést řidiče autobusu v jednotlivých městech na správné místo parkování. Tím jsme v těchto městech bloudili, několikrát se obraceli a tím ztráceli náš čas: např. v Cannes, v St. Raphael. Nejkritičtější byla situace v Marseille, kdy nás zavedla do úzké uličky mezi ocelové sloupky pěší zóny, takže autobus uvízl a nemohl tam ani zpět. (fotografie přikládám)  Vyprošťováním autobusu jsme ztratili 3/4 hodiny, takže byl nabourán celý program. Díky tomuto zpoždění jsme propásli rezervovanou výletní loď na ostrov If , která byla jmenovitě uvedena v slibovaném programu. Nikdo se nám za to ani neomluvil. 

- organizační schopnosti paní průvodkyně byly podprůměrné, čas (setkání)  a vzdálenosti (hotelu, památek, měst) různě měnila a spíše hádala než věděla

- historické , kulturní a architektonické znalosti, které nám paní průvodkyně sdělovala, byly řídké a nepřesné. Často si pletla data, místa a jména ( např. záměna rodiny Grimaldiů v Monaku za Garibaldiho, byzantský kostel za islámský atd.)

- místo poskytování podrobných  informací o daném místě paní průvodkyni zajímalo, kde si dát "dobrou kávičku" a kde se dobře vykoupat , kávu často také prokládala vínem  ( v pracovní době?! ) 

- celkově působila paní Harvánková velmi neprofesionálně: chaoticky, zmateně a nestrukturovaně

 Ostatně  celý tým (průvodkyně a 2 řidiči) působil nesehraně a velmi neprofesionálně. Řidiči nepoužívali navigační systém (už jsem zmiňovala bloudění) , mezi sebou vedli neustále spory, kam jet, do které ulice zabočit atd. ,  vulgárně se vyjadřovali k neschopnosti paní průvodkyně. 

Deklarovaný luxusní autokar se také nekonal, sedačky z červené látky byly roztrhané, ošoupané a chyběly jim bílé hygienické obaly na podhlavníky. Ani technický stav autobusu nebyl v pořádku. Sám řidič přiznal porouchaný tlumič, který dělal nepříjemný rachot. 

Cestomilové

Ludmila Schejbalová 29.06.2016

1. Ze všeho nejvíce bych chtěla ocenit komunikaci s CK Cestomilové. Obratem reagovali na každý mail, řešili mojí složitou situaci s proplacením dovolené přes zaměstnavatele, uklidňovali nás ohledně aktuální stávkové a povodňové situace v Paříži a moc se mi líbil e-mail s aktuální předpovědí počasí :)

2. Informace na letišti v Praze byly dostačující, veškeré podklady jsme dostali v obálce, odbavení bylo bezproblémové.

3. Průvodkyně Katka byla moc milá, ochotná a sympatická a snažila se nám toho ukázat za každou cenu co nejvíce, tj. dokonce více než bylo uvedeno v programu. 

Za nás oba s přítelem moc děkujeme 

Ludmila Schejbalová

Veškeré informace uveřejněné na této webové stránce jsou získané z veřejně přístupných zdrojů. Příspěvky uveřejněné v recenzích vyjadřují názory zákazníků cestovních kanceláří a agentur, nikoliv redakce serveru hodnocenicestovek.cz, která za jejich obsah nenese zodpovědnost.

© Copyright hodnocenicestovek.cz , Všechna práva vyhrazena. Tvorba webových stránek AiVision s.r.o.