1531 cestovních kanceláří a agentur
EU
1 EUR = 27.02 Kč
USA
1 USD = 25.47 Kč
Chorvatsko
1 HRK = 3.64 Kč
Bulharsko
1 BGN = 13.81 Kč
Maďarsko
100 HUF = 8.76 Kč
Turecko
1 TRY = 7.11 Kč

Vyhledávání cestovek

Dnes je 26. února 2017

Novinky z tisku


Je ta cestovní kancelář pojištěná – a co to znamená?

12.04.2016 (novinky.cz)

Pojištění cestovních kanceláří chrání klienty před následky úpadku. Poradíme, jak poznat, že pojištění platí – a co je chráněno.

Co je to pojištění cestovní kanceláře

Cestovní kanceláře mají ze zákona povinnost mít uzavřeno pojištění pro případ svého úpadku; bez platného pojištění nesmějí kancelář provozovat. Doklad o pojištění – certifikát – jsou povinny na vyžádání zájemci ukázat. Doklad o pojištění spolu s důležitými údaji (kam se obrátit) obdrží klient spolu se smlouvou o zájezdu.
Pojistné smlouvy se obvykle uzavírají s ročním pojistným obdobím, po jehož uplynutí musí cestovní kancelář buď pojištění prodloužit na další období nebo musí uzavřít pojištění nové, třeba s jinou pojišťovnou. Blízký konec platnosti certifikátu proto nemusí být na závadu. Cestovní kanceláře většinou dávají pojistné certifikáty na své webové stránky, ale není to povinnost.

 Co pojištění kryje

Díky pojištění vzniká zákazníkovi cestovní kanceláře právo na plnění v případech, kdy cestovní kancelář z důvodu svého úpadku zjednodušeně řečeno nedokončí zájezd nebo ho vůbec neuskuteční. V případě, když k pojistné události dojde v průběhu zájezdu, když je zákazník v cizině, postará se pojišťovna, resp. asistenční služba o to, aby zákazníkovi byly zabezpečeny potřebné služby a návrat domů. Pokud zájezd ještě ani nezačal, řeší pojišťovna refundaci toho, co zákazník cestovní kanceláři za zájezd zaplatil. Pojistná ochrana se však týká pouze zájezdu.

Jak si pojištění ověřit

Nejprve byste měli zjistit, u které pojišťovny je cestovní kancelář pojištěna. Tento typ pojištění totiž provozuje několik pojišťoven. Ať už najdete certifikát o pojištění cestovní kanceláře na jejích webech, nebo vám jej ukážou v provozovně, doporučujeme ověřit si jeho platnost na webových stránkách příslušné pojišťovny.
Pokud tam „vaši“ cestovní kancelář najdete, můžete zájezd v klidu zakoupit. Pokud ne, ptejte se cestovní kanceláře, jestli náhodou nedošlo ke změně pojistky a nemáte hledat u jiné pojišťovny – a pokud vás věrohodně nepřesvědčí, raději si vyberte jinou cestovní kancelář.

Co když kupuji zájezd s předstihem

Pojistná ochrana ze zákona platí pro všechny smlouvy o zájezdu, uzavřené v době platnosti pojistné smlouvy. Pokud tedy vidíte na certifikátu, že platnost končí např. 30. dubna a vy chcete koupit zájezd na říjen ještě za březnové poněkud výhodnější ceny, nemusíte se ničeho obávat – pojistka se na vaši smlouvu o zájezdu vztahuje, a to i kdyby se měl realizovat až napřesrok.
Poznámka: pokud platnost certifikátu zveřejněného na webech cestovní kanceláře skončila právě teď, informujte se u cestovní kanceláře, jak je to s novým certifikátem. Třeba ho jen webmaster nestačil vyvěsit. A také si to ověřte u pojišťovny – ta by cestovní kancelář, které ukončila platnost pojištění, ve vlastním zájmu ze svých stránek stáhla.

Co když kupuji zájezd v cestovní agentuře

Nehledejte pojištění cestovní agentury ani se na ně neptejte, protože to v podstatě neexistuje. Při koupi zájezdu, i když ho kupujete v cestovní agentuře, jste chráněni pojištěním té cestovní kanceláře, která zájezd organizuje.
Důležité je, že musí jít o platné uzavření smlouvy o zájezdu s cestovní kanceláří. To znamená, že prodávající agentura (nebo prodávající cestovní kancelář) musí mít plnou moc smlouvy jménem organizující cestovní kanceláře uzavírat. To zplnomocnění si buď můžete nechat ukázat – nebo (častěji) může být seznam zplnomocněných prodejců uveden na webech nebo v katalogu dotyčné cestovní kanceláře. Pročtěte si pečlivě všeobecné smluvní podmínky, kdy vstupuje smlouva v platnost a jak/kam máte uhradit cenu zájezdu. Pokud byste nepostupovali podle smlouvy a dali peníze nezplnomocněné cestovní agentuře (nebo zprostředkující cestovní kanceláři) a ta zkrachovala, měli byste smůlu. Pokud je prodejce zplnomocněn, za zájezd ručí organizující cestovní kancelář a její pojištění, ať se s prodejcem stane cokoliv.

Co je to zájezd

Pojištění cestovních kanceláří pro případ úpadku se vztahuje pouze na zájezdy. Jakékoliv jiné služby, které nesplňují definici zájezdu, pojištěny nejsou, ani když je zakoupíte u pojištěné cestovní kanceláře. V takovém případě vám pojištění dává jenom vodítko, že pojišťovna na základě materiálů předložených cestovní kanceláří usoudila, že míra rizika je pro ni výhodná.
Zájezd je zjednodušeně řečeno kombinace dvou nebo více služeb cestovního ruchu, když trvá víc než 24 hodin – a pokud trvá méně, tak když je v ní obsaženo přenocování. Zájezd nesmí nabízet ani prodávat svým jménem nikdo jiný než cestovní kancelář.

Není pojištění jako pojištění

Při koupi zájezdu se zpravidla setkáte s dvojím pojištěním: pojištěním CK pro případ úpadku a s cestovním pojištěním. Nemá to navzájem nic společného! Pojištění pro případ úpadku uzavírá cestovní kancelář a musí je mít, když prodává zájezdy. Týká se uskutečnění toho zájezdu a vás zajímá jen, zda CK tuto povinnost plní.
Cestovní pojištění se vztahuje k vaší osobě, resp. vašemu majetku či povinnostem a je na vašem rozhodnutí, zda a v jaké šíři je uzavřete. Některé cestovní kanceláře zahrnují základní cestovní pojištění přímo do zájezdu. Vypadá to jako vnucování, ale má to svou logiku. Při případné nešťastné události, zvláště většího rozsahu, je výhodné, aby delegát cestovní kanceláře ihned věděl, u které pojišťovny jsou klienti pojištěni, jednal se stejnou asistenční službou, případně navštěvoval nemocné ve stejném zdravotnickém zařízení. Kdybyste trvali na svém individuálním pojištění u jiné pojišťovny, nutně by se vám ve zmíněném případě dostalo menší míry pozornosti – ne z trucu, ale protože nikdo nemůže být na více místech najednou.

Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Policie obvinila majitele zkrachovalé cestovky, dluží přes 16 milionů

České Budějovice 17.03.2016

Až desetileté vězení hrozí manželům, kterým patřila cestovní kancelář Bolero. Když se cestovce přestalo dařit, začali si brát půjčky, které se jim pak nedařilo splácet. Pohledávky činí přes 16 milionů korun. Policie nyní dvojici obvinila. Případ se týká jihočeské cestovní kanceláře Bolero s hlavním sídlem v Třeboni a několika pobočkami po kraji. O jejím krachu iDNES.cz informoval v roce 2013 (článek zde). Na oficiálním webu společnosti se tehdy objevilo, že končí. Mnozí zákazníci pak marně čekali před pobočkami na to, co se bude dít dál. V tu chvíli asi jen samotní majitelé tušili, v jak obrovských problémech jsou. Manželé, muž ve věku 59 let a žena 52 let, podle policie pravděpodobně už v letech 2011 až 2013 jako fyzické osoby uzavřely na různých místech Jihočeského kraje smlouvy o půjčce. Získané peníze vložili do firmy na úhradu provozních výdajů. „Poskytovateli půjčky se zavázali, že budou v pravidelných splátkách hradit své závazky, ačkoli dobře věděli, že jim nebudou z důvodu velmi špatné ekonomické situace moci dostát,“ upozornil jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. O tom podle něj věděli už od první poloviny roku 2011, přesto skutečnost zatajili a vypůjčené peníze následně nevrátili. Nejméně v 15 případech tak způsobili celkem škodu za bezmála 10 milionů korun. Žena od července 2011 do května 2013 na různých místech České republiky a Evropy objednávala a odebírala poznávací a pobytové zájezdy. I při tom podle policie věděla, že kvůli velmi špatné ekonomické situaci firmy nebude schopna dostát svým závazkům. „V nejméně 525 případech v úmyslu získat neoprávněný majetkový prospěch způsobila škodu za více jak 6 259 000 korun,“ uvedl Bajcura. Podobně její muž stejným způsobem nejméně v 19 případech získal částku 839 000 korun. Původní škoda narostla až do výše 25,6 milionu korun. Část dluhů se podařilo splatit, i tak stále pohledávky činí přes 16,2 milionu korun. Jihočeští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality s dvojicí zahájili počátkem tohoto týdne trestní stíhání, které vedou na svobodě.

Migrační krize odrazuje turisty, rezervace hotelů na Lesbu klesly o 90 procent

Praha 16.03.2016

Řecký turistický průmysl čekají letos kvůli migrační krizi horší časy, a to zejména kvůli výraznému poklesu objednávek týkajících se pobytů na ostrovech v Egejském moři. Podle řeckého listu Kathimerini například počet rezervací ubytování na ostrově Lesbos poklesl oproti loňskému roku o 90 procent, na ostrově Samos o 40 procent.

Právě ostrovy poblíž tureckého pobřeží jsou nejčastějším cílem uprchlíků, kteří přeplouvají z Turecka do Řecka na malých člunech. Loni se jich takto do země dostalo ma 800 tisíc.

Podle Kathimerini se zájem turistů o ostrovy v Egejském moři výrazně snížil, některé cestovní kanceláře tak ruší už i nasmlouvané pobyty.

Také letecké společnosti už zrušily první charterové lety a firmy provozující okružní plavby Středozemním mořem mění trasy a ostrovům s největším přetlakem běženců se vyhýbají. Cestovní ruch je pro Řecko jedním z hlavních hnacích motorů ekonomiky. Na hrubém domácím produktu země se podílí 15 procenty.

Kerosin je extrémně levný, aerolinky ale stále neruší palivové příplatky

Praha 29.02.2016

Před dvanácti lety začaly kvůli drahé ropě zavádět aerolinky na celém světě palivové příplatky, které chtěly zrušit, až cena ropy opět klesne. V současnosti jsou ceny ropy dokonce nižší než v roce 2004, ale palivový příplatek stále u řady aerolinek existuje jako relikt z minulosti.

Cena leteckého paliva kerosinu se přitom dokonce dostala na nejnižší úroveň od prosince 2003, když se jeden galon podle údajů agentury Bloomberg v New Yorku prodával 20. ledna za 81 centů. Od začátku roku 2014 se pak cena kerosinu propadla o sedmdesát procent.

Palivový příplatek ale stále hraje v ceně letenky významnou roli. Například u zpáteční letenky z Prahy do Londýna z konce února u SmartWings představuje příplatek zhruba polovinu z celkové částky 4631 korun. U stejné letenky Českých aerolinií (ČSA) je pak jeho výše 2168 korun z celkové ceny letenky 4885 korun.

Letecké firmy evidentně na své dřívější sliby rychle zapomněly. „Ve větším rozsahu ke snížení nebo zrušení palivového poplatku nedošlo. Dopravci snížení ceny paliva podle všeho uvítali jako možnost dosažení lepšího ekonomického výsledku,“ zdůrazňuje Věra Janičinová, ředitelka prodeje letenek Student Agency.

Levná ropa jde ostatně aerolinkám k duhu na celém světě. Americké firmy Delta Air Lines, United Continental Holdings a Southwest Airlines zveřejnily výsledky, z nichž vyplývá, že loni zaplatily o 7,6 miliardy dolarů méně za palivo. Společnosti by navíc ušetřily ještě více, pokud by neměly nasmlouvány dodávky kerosinu dlouho dopředu za vyšší ceny.

Příklad zpáteční letenky ČSA z Prahy do Londýna (letiště Gatwick) na 26. února 2016, kupované s třítýdenním předstihem (v korunách):

Cena letenky 950 + Palivový poplatek 2168 + Taxy 1497 + Servisní poplatek 270 = Celkem 4885

Tuzemští dopravci ale nepovažují příplatek za problém. „Pro cestující je rozhodující celková cena letenky. Zrušení palivového poplatku by na výslednou cenu letenky vliv nemělo,“ uvádí mluvčí ČSA Daniel Šabík. O zrušení příplatku aerolinky nyní neuvažují.

Podle mluvčí Travel Servicu Vlaďky Dufkové na změny paliva reaguje společnost u cen letenek průběžně. Letecké firmy navíc upozorňují, že ceny letecké přepravy po celém světě klesají a zlevnění pocítili rovněž čeští cestovatelé. „Průměrná cena letenky na českém trhu klesla asi o deset procent. Týkalo se to zejména cen letenek do USA, ale také do Řecka, Dubaje, Istanbulu,“ dodává Janičinová.

Palivový příplatek je navíc podle tuzemských aerolinek jen jednou složkou z ceny. „Čím dál více rostoucí nároky na provozní bezpečnost, náklady spojené s kompenzacemi a geopolitická rizika v letecké dopravě zvyšují provozní náklady aerolinek,“ upozorňuje Šabík.

Náklady společností ovlivnila rovněž intervence České národní banky na oslabení koruny. „Osmdesát procent našich celkových nákladů na letovou hodinu hradíme v amerických dolarech. Za situace, kdy došlo k oslabení koruny vůči dolaru, prostor k dalšímu snižování cen letenek, které jsou již nyní tak nízké, nevidíme,“ uvádí Dufková.

Propad cen paliva se však již na palivových poplatcích částečně projevil. „Poplatky jsou nižší, některé letecké společnosti je převádějí zpátky do tarifu,“ dodává Pavel Němec, šéf české části HRG Worldwide. Ta zajišťuje cestovní služby pro korporátní klienty. Palivový příplatek už podle něj nemá například u letů do Londýna společnost British Airways. V listopadu 2015 pak podle Janičinové zrušila příplatek společnost Air France u letenek do Asie a Evropy.

K rušení příplatku ve světě přistoupily rovněž japonské firmy, a v Hongkongu ho dokonce zakázal letecký úřad Civil Aviation Department. Na druhé straně někteří přepravci sice palivový příplatek zrušili, ale zároveň vytvořili zcela nové poplatky. To je příklad německé Lufthansy a jejího mezinárodního příplatku. „Pokrývá náklady, které jsou mimo naši kontrolu, jako jsou poplatky za řízení letového provozu, platby za emisní povolenky apod.,“ prohlásil již dříve mluvčí Lufthansy Boris Ogursky.

Hraní s palivovými příplatky a dalšími druhy poplatků ale není ze strany leteckých firem samoúčelné. Palivový příplatek totiž hraje roli například při ceně, kterou platí klienti za bonusové letenky.

Za nasbírané míle či body mohou členové věrnostních programů získat bonusovou letenku. U ní ale musí pasažér ještě zaplatit letištní taxy a právě palivový příplatek. „U Air France doplatí ve skutečných penězích letištní taxy k dnešnímu dni zhruba 1432 korun, u ČSA nad rámec těch samých letištních tax klientovi ještě naúčtují 2168 korun, tedy celkem 3600 korun,“ srovnává Plašil.

Asociace cestovních kanceláří proto chce, aby letecké společnosti palivový příplatek zrušily. Ovšem nejen kvůli tomu, že poškozuje nejen cestující, ale rovněž prodejce letenek. „Výzvu ACK ČR lze vnímat jako prostředek navýšit prodejní provize pro agentury,“ tvrdí Vlaďka Dufková. Podle Plašila je ovšem současná situace nefér. „Jde o to, že letecké společnosti své incentivní provize povětšinou vyplácejí právě pouze z tarifu,“ upozorňuje.

První letošní krach cestovky. Končí moravská Akvila Travel

Olomouc 11.02.2016

V katalogu Akvila Travel na letošní sezónu si služby končící cestovní kanceláře pochvaluje například zpěvačka Ilona Csáková. Na další dovolenou ale bude muset hledat jinou cestovku. Akvila Travel totiž přiznává dluhy ve výši přes 16 milionů korun, především menším prodejcům a některým ubytovacím zařízením v zahraničí.

Olomoucká cestovka střední velikosti by letos oslavila už čvrtstoletí na trhu, místo toho na sebe ale sama podala návrh na insolvenci.

Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Akvila Travel na začátku roku vyměnila jednatelku i majitele: tříčtvrtinový podíl přededla firma Tvarbet Moravia na bulharského občana Shefki Yumireva. Cestovka přerušila současně svoji živnost.

Firma v návrhu přiznává dluhy ve výši přes 16 milionů korun, především menším prodejcům a některým ubytovacím zařízením v zahraničí, například v Řecku, Bulharsku a Turecku. Dluží také svým někdejším společníkům. Pro letošní sezonu firma nezískala pojištění proti úpadku, naposledy byla cestovka pojištěna u společnosti Uniqa.

„Zájezdy už neprodáváme, ukončujeme činnost,“ potvrdila zaměstnankyně cestovní kanceláře. Webové stránky firmy zatím i s nabídkou zájezdu fungují.

Cestovka se dostala do potíží už v roce 2013, kdy náhle z trhu odešel charterový dopravce Holidays Czech Airlines. Firma tehdy měla vytištěné katalogy, ale najednou musela hledat jiného dopravce.

V dobách své největší slávy mívala tržby kolem čtvrt miliardy korun, podle posledních dostupných výsledků za rok 2013 ale spadla pod hranici 200 milionů korun. Cestovka působila i jako konsolidátor pro ostatní moravské cestovky pro kapacity v letadlech ČSA, letecké společnosti už ale tyto služby nepotřebují. Její původní majitelka Helena Počová později prodala podíl stavební firmě Tvarbet Moravia, která cestovce půjčila pět milionů. Nakonec ale s finanční injekcí neuspěla.

Lidé, kteří koupili zájezd před vyhlášením insolvence, by se měli obrátit na na pojišťovnu Uniqa. „Tato skutečnost byla vyhodnocena jako pojistná událost ve vztahu ke klientům, kteří zakoupili zájezd v době trvání pojistného krytí, tedy do konce loňského roku. Ihned započalo vyřizování pojistné události, na němž CK plně spolupracuje a poskytuje Uniqa pojišťovně součinnost a potřebné podklady. Všichni postižení klienti byli už vyrozuměni a vyzváni, aby uplatnili vůči Uniqa pojišťovně svůj nárok za neuskutečněné a zaplacené služby. Nyní Uniqa pojišťovna standardním postupem shromažďuje tato hlášení od klientů a připravuje jejich odškodnění,“ řekla mluvčí Uniqa pojišťovny Eva Svobodová.

Travel Service loni přepravil 5,7 milionu cestujících

Praha 29.01.2016

Soukromý letecký dopravce Travel Service přepravil v loňském roce celkem 5,7 milionu cestujících. Ve srovnání s rokem 2014 jde o pětiprocentní růst. O něco nižší růst zaznamenal dopravce na českém trhu, na letech vypravovaných z českých letišť cestujících meziročně přibylo o 2,8 procenta na 2,25 milionu pasažérů.

Na českém trhu dominovaly pravidelné linky pod značkou SmartWings. Z celkového počtu 2,25 milionu pasažérů dvě třetiny letěly pravidelnými linkami. Segment pravidelné přepravy, který dopravce dlouhodobě posiluje na úkor takzvaných charterových letů objednávaných cestovními kancelářemi, rostl během loňska o téměř 16 procent.

Travel Service na trhu působí od roku 1997. Je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku. Zároveň je spolumajitelem Českých aerolinií, ve kterých drží 34procentní podíl. Flotilu společnosti tvoří čtyři desítky letadel, většinu z nich tvoří letouny Boeing 737. V úterý společnost oznámila záměr nakoupit 16 dalších boeingů za 737-8 MAX za desítky miliard korun.

Na pravidelných linkách provozovaných pod značkou SmartWings nabízí vlastní přímé lety do 51 destinací, ve spolupráci s partnerskými aerolinkami pak nabízí 80 přímých spojení. V roce 2014 klesl společnosti zisk po zdanění na 60 milionů korun. Travel Service patří do skupiny Unimex Group. Vlastní ji podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Od loňského října drží desetiprocentní podíl v dopravci čínská investiční společnost CEFC.

Atentát v Istanbulu může Turecku přinést odliv německých turistů

Praha 13.01.2016

Úterní sebevražedný atentát v historickém centru Istanbulu, při němž zemřelo nejméně osm německých občanů, může být ranou pro turecký turistický průmysl, pokud Němci ztratí důvěru v to, že je v zemi bezpečno. Ačkoli Němci ani po teroristických útocích v severní Africe neztratili chuť cestovat, tak některé země rychle přišly o jejich přízeň, což je třeba případ Tuniska, napsala agentura DPA.

Pro Turecko by odliv německých turistů byl velmi citelnou ranou, protože jich do země každoročně jezdí více než pět milionů. „Terorismus se teď přímo a bez okolků obrací proti turistům. To je úplně nový rozměr,“ řekl DPA Martin Lohmann z turistického institutu v německém Kielu. Jestli ale útok v Istanbulu preference Němců nějak výrazně ovlivní se podle něj zatím nedá říct. „Dopad takových útoků je většinou jen regionální a časově omezený,“ dodal Lohmann.

Turecko zatím těžilo z toho, že se řada středozemních států po sérii povstání během arabského jara stala pro turisty méně lákavými. Od roku 2012 se počet německých turistů v Turecku rok co rok zvyšoval, loni tam přijelo celkem 5,5 milionu Němců. Až 95 procent z nich však míří do plážových letovisek na západě Turecka a nikoli do velkých měst jako je Istanbul a Ankara.

Mluvčí nadnárodní cestovní kanceláře TUI upozornil, že v Istanbulu se teroristické útoky odehrály už v minulosti, a přesto Němci do země jezdili dál. Zda to tak bude i v tomto případě, se prý dá ale jen těžko odhadnout. Nový je totiž hlavně ten fakt, že tentokrát při útoku zahynuli Němci.

To, jak rychle dokážou cestovatelé ztratit zájem o konkrétní destinaci, ukazuje případ Tuniska. To v posledních letech patřilo mezi německými turisty k nejoblíbenějším místům dovolené v severní Africe, jezdilo jich tam každoročně na 400 tisíc. Loni v březnu však teroristé nejprve zaútočili v muzeu Bárdá v Tunisu a v červnu osamělý útočník postřílel v hotelu v Súse 38 rekreantů. Německá asociace cestovního ruchu (DRV) odhadla, že proto loni počet německých turistů procentuálně klesl dvojciferným číslem. A to přesto, že německé ministerstvo zahraničí nevydalo, co se týče cest do Tuniska žádné varování.

Egypt naopak navzdory pádu ruského letadla na Sinaji důvěru turistů z Německa neztratil, možné negativní následky by ale mohl mít nedávný útok v rudomořském letovisku Hurgada. Z nejistoty panující na východě Středozemí hojně těží i země, které leží na opačném konci regionu. Například v Maroku by se podle DRV mohl počet německých turistů oproti období let 2012 až 2014 více než zdvojnásobit. A profitovat nejspíš bude mezi Němci dlouhodobě oblíbené Španělsko.

Bývalá šéfka zkrachovalé Marine Tour s podnikáním na Slovensku neuspěla

Praha 06.01.2016

Slovenská cestovní kancelář Fly2Go české podnikatelky Stanislavy Aknar vydržela pouze jednu sezonu, loni totiž potichu ukončila činnost. Její web nefunguje a z obchodního rejstříku si firma vymazala předmět činnosti provozování cestovní kanceláře. Aknar byla dlouholetou majitelkou pražské CK Marine Tour, jejíž loňský krach byl největším bankrotem v oboru za poslední roky.

Stanislava Aknar založila cestovku Fly2Go na Slovensku počátkem října 2014 se základním jměním pět tisíc eur. Nabízela zájezdy do Turecka s velkými slevami a slibovala nejširší nabídku hotelů na turecké riviéře.

Bratislavská společnost Fly2Go má ale už od loňského září ve slovenském obchodním rejstříku zrušený předmět činnosti umožňující provoz cestovní kanceláře. Nefunguje ani její web, kromě identifikačních údajů na něm pouze oznamuje, že stránky jsou „v rekonštrukcii“.

Firma, které má po vymazání provozu cestovní kanceláře ještě pět dalších předmětů činnosti, se také přestěhovala na svoji již třetí adresu. Jedinou majitelkou a jednatelkou nicméně zůstala Stanislava Aknar.

Česká podnikatelka je spolu s neúspěšným vstupem na slovenský trh také úzce spojená s českou CK Marine Tour. Tuto cestovní kancelář založila v roce 2007 a prodala ji v druhé polovině loňského června pouhý den před vyhlášením jejího úpadku. Počet poškozených klientů se vyšplhal na téměř čtyři a půl tisíce, což z pádu Marine Tour udělalo největší bankrot v oboru za

Největší turistická společnost světa TUI Group zvýšila zisk o 15 procent

Praha 28.12.2015

Společnost TUI Group v loňském fiskálním roce zvýšila hrubý provozní zisk bez mimořádných a jednorázových položek o 15,4 procenta na 1,07 miliardy eur (28,9 miliardy korun). Největší světová skupina podnikající v oblasti cestovního ruchu přitom uvedla, že navzdory bezpečnostním hrozbám poptávka po zájezdech v Evropě neklesá, a firma proto očekává v tomto fiskálním roce další nárůst zisku. Přesáhnout by měl deset procent.

Zisk před zdaněním za finanční rok do konce září vzrostl o 7,4 procenta na 535,4 milionu eur. Příjmy se zvýšily o osm procent na více než 20 miliard eur (540,4 miliardy korun).

Bezpečnostní hrozby přiměly některé cestovní kanceláře, včetně TUI, zrušit cesty do vybraných destinací. V listopadu Británie přerušila lety do egyptského letoviska Šarm aš-Šajch a předtím se zrušily také cesty do Tuniska. Bylo to kvůli červnovému útoku, při kterém přišlo o život 38 turistů. Obavy o bezpečnost se pak zvýšily po listopadovém útoku teroristů ve Francii.

TUI podle agentury Reuters uvedla, že zájem o letní dovolené na příští sezonu je zatím dobrý, například v Británii rezervace vzrostly o 11 procent. Hrubý provozní zisk při konstantních směnných kurzech by tak měl za celou skupinu letos vykázat růst nejméně o deset procent.

Skupina TUI vznikla loni v prosinci spojením cestovní kanceláře TUI Travel a jejího většinového majitele TUI AG. Vlastní i cestovní kanceláře Thomson, Airtours a LateRooms.com, více než 120 letadel, 12 hotelových značek ve 28 zemích a provozuje divizi výletních plaveb.

Turisté víc létají a čekají na dálniční síť

Praha 21.12.2015

Hoteliéři si libují, neboť zahraniční turisté lámou v Česku rekordy. Navíc dovolenou doma letos zvolila i spousta Čechů. Aerolinky více létají a Češi obecně více utrácejí za zábavu včetně hazardních her a luxusních dovolených.

Podnikatelé v cestovním ruchu se mohou letos ohlížet zpět s úlevou. Všechna čísla v turistice utěšeně rostla a některá dosáhla letitých vrcholů. Na druhé straně se ani letošek neobešel bez nečekaných ran, teror narušil letní program v Tunisku a především podzimní sezonu v Egyptě. I přesto Asociace českých cestovních kanceláří odhaduje, že počet prodaných zájezdů letos překoná dva miliony, když loni to podle ČSÚ nebylo ani 1,9 milionu. „Tu hranici se určitě podaří překonat, je otázkou, zda to bude o 50 nebo sto tisíc,“ říká místopředseda asociace Jan Papež.

Podle něj cestovky mnohem lépe ladily nabídku s poptávkou mimo problematické destinace. Nárůsty cítili prodejci především na tradiční destinace, jako je Španělsko, Itálie, Chorvatsko a Řecko. Libovat si mohou i tuzemští hoteliéři, neboť zahraniční turisté lámou letos v českých zemích všechny rekordy. A po vlasti se rozjeli i domorodci. Počitadlo zahraničních turistů se zřejmě na silvestra zastaví kolem čísla 8,7 milionu, což je o osm procent více než loni. České hotely nikdy předtím tolik cizinců nehostily. A těšit je mohou i rostoucí výnosy. Průměrná cena za pokoj se letos v Praze vyšplhala na 72 eur, když loni to bylo o deset eur méně. Pláč je slyšet pouze z Karlových Varů, které opustili štědří Rusové. Jinde se úbytek klientů z Ruska podařilo nahradit Západoevropany, především Němci a Italy. Významnější roli začíná hrát rovněž čínská klientela.

Archiv článků

Recenze cestovních kanceláří

Napište nám a podělte se o zkušenosti při cestování s některou cestovní kanceláří.

České kormidlo

Jitka Mužíková 19.12.2016

V listopadu 2016 jsme si objednali od CK České kormidlo adventní zájezd do Regensburgu konaný v termínu 4.12.2016. Několik dní před tímto datem přišel od CK mail, že se zájezd pro nenaplněnost nekoná. Bylo nám nabídnuto několik dalších termínů a míst. Zvolili jsme opět Regensburg 18.12. 2016. Tento zájezd byl opět zrušen. Již chápu proč. Byl nám nabídnut adventní zájezd do Rothenburgu 17.12. 2016. Využili jsme tedy této nabídky. Místo odjezdu jsme volili Beroun pumpu OMV u dálnice směrem na Plzeň, abychom mohli nechat na parkovišti auto, neboť jsme vyjížděli z Kladna a jiná možnost dopravy pro nás nebyla možná. Autobus dorazil přesně v 5.15 k pumpě a my nastoupili. Delegátka CK se nám ovšem celou cestu nepředstavila ani nám na sebe nedala kontakt. V Plzni při nastupování posledních klientů nám delegátka sdělila, že není v žádném případě možné použít WC v autobuse, protože v zimě zamrzá. Je zvláštní, že jiné společnosti nabízejí možnost použít WC v autobuse i v zimě. Na místo jsme dorazili cca v 10. 30 hod. Bylo nám oznámeno, že jsme přijeli se zpožděním a proto musíme odjet již v 15. 30 místo 18. -19. hodiny uvedené v propozicích CK. Mnohým klientům se samozřejmě tak brzký odjezd nelíbil a žádali posunutí odjezdu alespoň o jednu hodinu tedy v 16.30 hod. Delegátka byla nekompromisní a nepřístupná komunikaci a jakékoli dohodě s klienty. Se slovy, že tam tak dlouho nebudeme mít co dělat odešla směrem do města a vůbec neřešila, zda jí celá skupina následuje. Snažili jsme se delegátku následovat spolu s větší částí skupiny, protože jsme měli zájem o výklad. To se nám však nedařilo, protože delegátka nečekala až dorazíme k výkladu a tak jsme slyšeli pouze část výkladu. V centru jsme delegátku ztratili z dohledu zcela. Prohlédli jsme si město sami a vrátili se k autobusu v 15. 30, což byl čas určený delegátkou. Zde jsme se dozvěděli, že odjedeme buď hned tedy v 15.30 nebo až v 20.30 hod. Vzhledem k tomu, že u autobusu nebyli všichni klienti, okamžitý odjezd nepřicházel v úvahu. Když se vrátivší část klientů začala proti tomuto návrhu ohrazovat, delegátka čas odjezdu změnila na 19.30 hod. Toto rozhodnutí bylo vysvětleno tak, že řidič má určené povinné přestávky. Jak by mohla být tato přestávka splněna, kdybychom odjeli v 15.30 hod ? Delegátka s námi jednala i nadále arogantně a vůbec nebyla přístupná diskusi. Odjezd tedy proběhl v 19.30 hod. Do Berouna jsme dorazili kolem 00.15 hod. Vystoupili jsme u čerpací stanice v domnění, že nastoupíme do odstaveného auta a pojedeme domů. Jaké bylo naše zděšení, když jsme zjistili, že nás vysadili u jiné pumpy. Vzhledem k tomu, že Beroun a jeho okolí neznáme, nám všem zatrnulo. Volali jsme tedy hned hot linku CK. Vyšli jsme z toho jako úplní blbci, že nevíme, že stačí projít mezi několika tiráky, podejít dálnici a dojít na výchozí stanoviště. Po té, co jsme si připadali jako rukojmí v cizí zemi se konal zlatý hřeb dne, vysazení na neznámém místě bez varování či sebemenší informace. Takže k takové delegátce cestovní kanceláři opravdu ze srdce gratuluji. Je to zaměstnanec roku. Asi je to úspěch, když po dvaceti letech cestování člověk narazí na jednu delegátku s tak otřesným chováním. S CK České kormidlo nikdy více. Jitka Mužíková, Kladno

Betty Tours

JUDr. Bohumír Pošvic 13.12.2016

Vážení, dnes jsem se dostal na Vaše stránky, kde je soustřeďováno a publikováno hodnocení CK od zákazníků. Dostal jsem se na hodnocení CK BETTY TOURS a nemohl jsem, při společném čtení s manželkou, pochopit oč se jedná. Nějaký pan Martin Hlaváč Vám poslal hodnocení, které není pravdivé a vychází z mylných a zavádějících informací. CK BETTY TOURS je již čtrnáctým rokem „naší“ CK na kterou je spolehnutí a pro své klienty zajišťuje ničím nerušený pobyt s vytvořeným zázemím a i volnočasovou aktivitou. Toto není jen můj názor, ale myslím i na množství těch, se kterými se zde pravidelně scházíme a pojí nás s nimi i velmi dobré přátelství. Hodnotitelem zmíněná akce „kachna“ není žádný oběd v „uplacené putice“ (nevím co to je), ale večerní návštěvou vinohradu v šiklošské oblasti, kde je mimo jiné podávána večeře ( ½ kachny na osobu) s přílohou. Mimo toho je zde ochutnávka místních specialit jako jsou moučníky či „pagáčky“, které jsou podávány po celý večer. Rovněž po celý večer je konzumace velmi dobrých vín od zde velmi oceňovaného, medailemi ohodnoceného a i ochotného vinaře. Vše je doprovázené hezkou hudbou. Je pravda, že toto je akce navíc, za dodatečnou úplatu při dostatečném množství zájemců. Jsou i někteří účastníci, pro které je tato úplata poněkud vyšší, ale neslyšel jsem od nich, že by nepoznanou akci podrobili nezasloužené kritice. Ubytování od této CK je téměř výhradně v kvalitních hotelech s polopenzí. K tomu je potom, péčí této CK, zajištěn i další servis (permanentky, úvodní prohlídka lázeňského areálu apod.), který pro člověka neznalého maďarského jazyka je jak světlo na konci tunelu. Ochota místních obyvatel poskytnout hostům i nějakou nadstandartní péči vychází z jejich mentality (přípitek barackovicí) a nazývat proto poskytovatele služby „maximálně dotěrným maďarským domorodcem“ není férové a svědčí o neznalosti místních zvyklostí. Pokud si zaplatím jednodušší služby, tak potom musím i počítat s tím, že vše nebude takové jako na hotelu, ale asi vědomí o úspoře financí, či jiného soukromí, je i někdy prioritní. To je vše, co jsem na vysvětlenou k tomuto, velmi neférovému, článku považoval za nutné publikovat. Všem, kteří mají zájem se podívat do Harkán v jižním Maďarsku, vřele doporučuji tuto CK, která nejenže zajišťuje nadstandartní služby pro své klienty, ale i v této činnosti vypomáhá jiným CK v této aglomeraci. Podotýkám, že ani vyúčtování není pro tyto pracovníky cizí pojem. S pozdravem a vírou, že i toto opublikujete, JUDr. Pošvic Bohumír s manželkou a ostatními přáteli

Pantour

Pantour 30.11.2016

Ráda bych touto cestou sdílela své negativní zkušenosti se službami CK Pantour. Po příletu na Krétu nám bylo sděleno, že kvůli technickým potížím budeme na 2 noci ubytováni v jiném hotelu, než jsme měli zakoupený. Byl sice formálně ve stejné kategorii, ale realita naprosto odlišná – za prvé se nacházel v jiném letovisku, byl tam šílený hluk z dálnice, malé pokoje, bez bazénu. Za to nám byly slíbeny kompenzace: sleva na zapůjčení auta a možnost využívat poslední den pokoj až do času odjezdu (ve večerních hodinách). Auto jsme odmítli (stále to vycházelo dráž než místní půjčovny) a s druhou kompenzací nakonec souhlasili.
Při přesunu do objednaného hotelu ale opět nastaly problémy. Pokoj pro nás ještě neměli nachystaný, takže jsme si měli nechat kufry na nehlídané recepci a téměř dvě hodiny čekat. Naprosto zbytečně proflákaný půlden, což na 10 denní dovolené pocítíte. Po druhém ubytování už tedy vše probíhalo víceméně bez problémů. U delegátky jsem se po celý týden několikrát ujišťovala, zda poslední den pokoj opravdu budeme mít. Na zprávy příliš nereagovala, ale když jsme si ji odchytli, dušovala se, že určitě ano. Jaké bylo ale naše překvapení, když nám v den odjezdu kolem 11. hodiny sdělila, že pokoj nakonec volný není a do 12 hodin ho máme vyklidit. Nechápu, proč o změně alespoň neinformovali dopředu, to hotel snad dopředu netuší, koho a kdy bude ubytovávat?! Pak už nezbylo, než sepsat reklamaci. Na tu CK reagovala tak, že vše bylo v souladu se Všeobecnými smluvními podmínkami, i po našem odvolání. Podle zákona jsou možná z obliga, ale jedná se o naprosto nevstřícné jednání, na spokojenosti klienta jim vůbec nezáleží. Zjevně prodávají zájezdy více klientům současně; jen ze skupiny, která s námi letěla letadlem domů, byly alespoň čtyři další takové rodiny. Výrazně nedoporučuji s touto CK cokoli podnikat!

Zájezdové centrum

Klárka Sollichová 26.11.2016

Dovoluji si Vás upozornit na CK "Zájezdové centrum s.r.o." které má uvedené tel.číslo a adresu jednak na svých stránkách a když se jim to hodí a nereagují zde, tak tel. číslo a adresa tel. 608 707 900, Netušilova 1623/1 Prostějov 796 01. Dále popisuji situaci mou a po přečtení recenzí na internetu nejsem jediná. Na slevoteka.cz jsem si zakoupila vourcher na adventní zájezd do Salzburku dne 27.11.2016 s cestovní kanceláří ZÁJEZDOVÉ CENTRUM s.r.o.. Chci Vás jen upozornit na zcela nesolidní a neprofesionální jednání této cestovky v čele pravděpodobně s paní Šárkou Marákovou. Komunikace byla zcela problémová. Měli jsme objednaný odjezd z Hradce Králové. První informační e-mail přišel až 24.11. kde byl program zájezdu a nástupní místa s časy jen pro Prahu, Benešov, Tábor, ČB s tím, že další info ohledně odjezdu z HK a Jihlavy budou obesílat individuálně. Tato situace se mi zdála být již "podezřelá" jelikož mám s cestovními kancelářemi a zájezdy nějaké ty zkušenosti a takto opožděné informace či spíše zcela nedostatečně jsem ještě nezažila.
Dne 25.11. večer jsem psala do CK e-mail s dotazem na ten čas a  místo odjezdu, bez odpovědi. Další den v sobotu 26.11.2016 jsem od rána volala na uvedené číslo v e-mailu + 420 775 705 240, které bylo vypnuté. Už mi to nedalo a začala jsem zjišťovat informace a recenze na tuto cestovku na internetu - bohužel pro mne pozdě. Našla jsem také jiné telefonní číslo této CK 608 707 900, kde kolem 15:43 mi ho na asi 3. pokus po neustálém odmítání hovoru konečně přijala paní v čele této CK. Ptala jsem se jí na náš odjezd a další podrobnosti- ona zcela chvěným hlasem řekla, že jsme jdiní co mají odjezd z HK a proto musíme sami odjet do Prahy. Přitom jsem si zakoupila vourcher za 790 kč již s odjezdem z HK. Říkala že nám jede vlak ve 4:32 s přestupem v Pardubicích. V Praze bychom byli ovšem na hl. nádraží až po 6 hod a nástupní místo bylo v 6 hod z Vyšehradu. Když jsem ji řekla, jak je tohle možné, že nám nedala vědět dříve ( kdybych se já sama nezajímala, tak podle mého názoru vědět ani nedá) tak říkala že situaci podcenila, že to nestíhá a podobné výmluvy. Když jsem ji řekla, že se do Prahy nemáme v tuto dobu jak dostat, nabídla daná paní jiný termín a to víkend 3.12., který nemohu (a popravdě už bych s touto CK ani nikam v životě nejela) řekla, že vrátí peníze. Teď jen doufám, že se tak opravdu stane a peníze dorazí na účet, jinak hodlám na danou cestovku podat trestní oznámení a možná nebudu jediná.

Invia

Kateřina Mocková 13.11.2016

Jiný rozměr dovolené, to je přesně to, co jsme zažili - těsně před odletem Invia suše sdělila, že nám 4 měsíce objednaný a plně zaplacený zájezd nedodá a chyba je na naše straně. Otázka v telefonu "Co s tím budete dělat?" dodala "dovolené" úplně jiný rozměr. V týdnu, kdy většina Čechů využívá podzimní prázdniny a počet míst v letadle je limitovaný, si takhle s námi Invia pohrála. Šok, kdy čekáte pouze na oznámení termínu odletu a místo toho se dovíte, že nikam nejedete, nelze popsat. Objektivně musím dodat, že na poslední chvílí nabídli výrazně dražší zájezdy z odletem z Vídně a Bratislavy bez ochoty doplatit cokoli. S Invií nikdy více.

Pantour

E. Procházková 25.10.2016

Chtěla bych se podělit o zkušenost s CK Pantour.  Byli jsme s nimi poprvé koncem září na Rhodu v hotelu Hercules a zřejmě i naposled. Byl to zájezd na poslední chvíli, všechny brněnské CK měly vyprodáno nebo už neměly letenky, proto jsem sáhla po této CK, i když i já si přečetla spoustu negativních recenzí, ale i těch kladných, zkrátka již nebyla jiná možnost, buď s nimi a nebo až příští rok, byl to poslední termín i ubytko. Proto jsem se prvně informovala, zda mají letenky z Brna a bylo mi řečeno, že samozřejmě. Tak jsem tedy objednala, zaplatila a začala se těšit. Týden před odjezdem mi zavolala slečna z cestovky, že není možný přílet zpátky do Brna a nabídla buď zkrácený pobyt z 12 dnů na týden s příletem do Brna a nebo naopak o 2 dny prodloužený, ale s návratem do Prahy. Obojí jsem odmítla, ze zdravotních důvodů volíme vždy pouze Brno, aby cesta byla pokud možno co nejkratší a týdenní pobyt je zas příliš krátký. Navíc jsem zrovna nemohla nic řešit, protože ten den jsem byla na vyšetření v nemocnici. Ovšem po příjezdu večer domů mě čekal email s pokyny i s potvrzenými letenkami s odletem i příletem do Brna, voucherem a vším ostatním. Den před odletem ovšem z Pantouru zavolal manažer, že není letadlo zpátky do Brna a nabídl v tom samém termínu možnost letu na Santorini, ovšem zase s návratem do Prahy. Tak jsem se pomalu začala smiřovat s tím, že letos už nikam nepojedem. Za půl hodiny ovšem volal znovu, že by byla možnost zpáteční cesty do Bratislavy a nabídl jako kompenzaci proplacení jízdenky na vlak zpátky do Brna. Protože jsme byli už nachystaní, měla jsem rezervované auto, nakonec po zvážení jsem souhlasila. Měli jsme odlétat v poledne, to jsme měli domluvený odvoz na letiště, přišlo však nové potvrzení letu s příletem do Bratislavy, ale z Brna už jsme měli odlétat až večer, slibované jízdenky nedorazily. A od této chvíle komunikace vázla. Nakonec mi aspoň přišla zpráva, že jízdenky nám předá až delegátka pro příletu na Rhodos. Docela jsem měla strach, aby nám na letišti neřekli, že nás tam vůbec nemají a my zas nejeli zpátky domů. No, bylo to tak napůl. Potížím jsme se ani nadále nevyhnuli. Na letišti v Brně při odbavování byl na seznamu jen manžel, mě tam museli nechat následně dopsat, naštěstí to nebyl takový problém, takže jsme odletěli oba. Po příletu se i ke stánku Pantouru po delší době dostavila mladá opálená slečna Bára a že se o nás bude během pobytu starat. Nasměrovala nás do autobusů, nás dva přivezl do správného hotelu, recepční na nás i v noci čekal, dostali jsme pěkný pokoj v horním patře, jak jsem požadovala, zda to byla náhoda nebo zařídila CK, nevím. O něco později přijeli z ostravského letadla a obojí byli ubytovaní v suterénu. Druhý den jsme měli schůzku, na úvodní chodíme aspoň ze slušnosti, i když po těch letech cestování se už většinou nic nového nedozvíme. Delegátka dorazila, podala pár informací o ostrově pro ty, co tam byli poprvé a s tím, že jiné schůzky nebudou a uvidíme se až zase na letišti. Tam že nám také předá ty vlakové jízdenky. Nástěnku že tam nemají, ani informační knihu a informaci o odletu nechá den předem na recepci. Pokud něco, že máme volat, zprávy že nečte a neodpovídá na ně. To bylo naposled, co jsme slečnu viděli, protože nepřišla ani na to letiště. Vše by snad bylo v pohodě, kdyby se nám po 3 dnech po návratu z pláže z pokoje neztratily peníze. Volám delegátce, samozřejmě nepřijela, jen posílala zprávy, to najednou uměla, volat jsem vždy musela já. Stejně se nevyřešilo nic, peníze byly pryč…k tomu spousta protelefonovaných.Hotel se k tomu postavil tak, že dveře nebyly násilně poškozeny, tak si je paní asi někam založila. No, do plavek asi. Přitom dveře při našem návratu nebyly zamčené, ale jen přivřené. A neztratilo se úplně všechno, jen část, aby se na to snad nepřišlo. No nevypovídá to o něčem? Zloděj z venku by přece vzal všechno. Nebo ne? Nevím, jestli má někdo podobnou zkušenost. Ale nám se za téměř 30 pobytů v Řecku nikdy neztratil ani knoflík. K dovršení všeho poslední den k večeru přijdem z pláže, informace o odletu žádná, recepce nic neví, po návratu z večeře nic nového. Několikrát volám delegátce, telefon je hluchý. Píši zprávu, kdy máme odjezd, žádná odpověď. Volám na hot line cestovky, dozvídám se, že se spojili s delegátkou a informace visí na nástěnce. V noci pak následně přijde zpráva i od delegátky s dobou odjezdu. Samozřejmě ráno na nástěnce nic není. Na to letiště tedy pak raději ani nepřišla, byla tam jiná, ochotná, dostali jsme i tu slíbenou jízdenku na vlak z Bratislavy do Brna, pak už jsme se v naší režii docela v pohodě dostali domů, i když o několik hodin později, než by tomu bylo z Brna. Omlouvám se za obsáhlý příspěvek, zřejmě i na nás muselo jednou dojít po vesměs kladných zkušenostech s mnoha různými cestovkami. Prostě „když se daří, tak se daří“. Alespoň ta příroda stála při nás. Strávili jsme 11 slunečných dní bez jediného mráčku. Alespoň na obloze. Ale byly to nervy…

Delfín travel

Jitka Machurová 22.10.2016

Rádi bychom všechny potenciální klienty CK Delfin travel s.r.o. varovali před zájezdy Senior 55+. S manželem jsme si zaplatili dovolenou v destinaci Vacances Menorca Resort (22. - 29.9.2016), s plnou penzí, oba jsme slavili životní jubileum, takže jsme nic nechtěli ponechat náhodě. Až při cestě z letiště do "naší" destinace, jsme se dozvěděli, že jedeme na opačný konec ostrova - stejně, jako ostatních cca 25 účastníků zájezdu. Namísto čtyřhvězdičkového hotelu jsme skončili v apartmánovém komplexu na severu ostrova (strava- jednotvárná, chudá, smažené polotovary, pláž 10 min od ubytování, pokoje v nevyhovujícím stavu, neuklízené po celou dobu pobytu). Tento ubytovací komplex nebyl ani v nabídce této CK, natož aby odpovídal původně zaplacenému hotelu. V polovině zájezdu jsme měli možnost se přestěhovat do původní destinace - neporovnatelné podmínky, ochotná delegátka, možnost vyžití,... přesto jsme oba velmi zklamáni přístupem CK Delfin travel. Přestože předem věděla o této situaci, nikdo z dotčených klientů nebyl informován, po příletu na Menorcu jsme si popravdě připadali jako stádo ovcí. Praktiky této CK nám připomínají jednání tzv. šmejdů, kteří spoléhají na manipulovatelnost starších lidí. Manželé Jiří Slavík a Jitka Machurová.

TIP travel

Šindlerová 20.10.2016

Cestovala jsem s CK TIP TRAVEL do Turecka 3x, vždy maximální spokojenost, co bylo psáno v katalogu bylo i dáno, dobrá organizace na letišti, delegáta jsme vzhledem k bezproblémovému pobytu nepotřebovali, na schůzce nám bylo vše podstatné zodpovězeno, zájezdy nevnucovali. Prozatím spokojenost a doporučuji TIP TRAVEL - musím poděkovat ale CK BOHEMIAN FANTASY OLOMOUC, kde jsme zájezd na jejich doporučení objednali a nelitovali.

Kovotour

Pavla Makešová 08.10.2016

Ráda bych sdělila recenzi na jednání CK Kovotour. Nejhorší zkušenost na světě!! Koupili jsme zájezd přes Invii od CK Kovotour do řecké Kefalonie do přístavního města Poros do hotelu Calypso, ubytování přímo u moře se snídaní, klimatizace v ceně, Wifi zdarma, město plné restaurací, kaváren, obchodů, zkrátka s plným vybavením. Po příletu na místo jsme byli zavezeni proti naší vůli do vsi Lourdata na opačné straně ostrova, na naše námitky nebrala delegátka, ani CK které jsme okamžitě volali, zřetel. CK tvrdila, že nebylo možné ubytování v Porosu zajistit a nabídla pouze kompenzaci v podobě půjčení auta na 1 den nebo zaplacení 1 výletu, což kompenzace rozhodně není! V Louradě jsme měli být ubytováni pouze 1 noc, v té souvislosti delegátka ani nesdělila, kde budou poskytovány snídaně, navíc řekla, že to ani nestojí za to a ať na ně radši nechodíme, druhý den delegátka sdělila, že zde budeme celý pobyt, požadovali jsme okamžitý přesun do Porosu a zajištění náhradního ubytování tam - nic. Byli jsme nuceni si zajistit náhradní ubytování sami (ejhle, jsme schopnější než CK, nebo že by CK lhala?), jelikož to v Lourdatě byla hrůza! Jednalo se o studia, neuklizená, bez wifi, s nefunkční klimatizací a téměř bez nádobí, ve svahu, daleko od pláže - prostě nešlo o stejný, natožpak vyšší standard ubytování, jekož poskytnutím se CK zavazuje smlouvou. Delegátka nakonec sehnala na naše naléhání alespoň transfer, ale byli jsme nuceni k podpisu nátlakového dokumentu, v němž nám měla být přiznána minimální finanční kompenzace a jímž se vzdáváme jakýchkoli dalších nároků - nakonec jsme nepodepsali. Zkrátka, CK si raději hraje do kapsy se smluvními partnery, než aby plnila to, co naslibuje v nabídce, to, že nám zkazila celou svatební cestu a nesplnila nic z toho, co v nabídce slibuje ji netrápí a tváří se, že je vše v pořádku! Stali jsme se na místě v podstatě rukojmími CK, která spoléhala na to, že si to necháme líbit a nebudeme se bránit a přistoupíme na její hru, neudělali pro nás vůbec nic a ani udělat nechtěli. Jednání CK i delegátky podvodné, lživé, arogantní, všichni od všeho dávají ruce pryč a "nic není jejich chyba", naprosto v nesouladu se smluvními podmínkami. Situaci samozřejmě dál řešíme a poženeme to hodně vysoko, protože to, co nám způsobili na naší svatební cestě je neodpustitelné!! Jen nechápu, jak je možné, že CK s tak velkým počtem stížností ještě může být součástí ACK a AČCK. Takže - příště si zkontrolujeme, od koho zájezd koupený v Invii je a hlavně, s podvodnickými Kovotour už NIKDY!!!

Čedok

Nikol Tesaříková 07.10.2016

PRVNÍ A POSLEDNÍ DOVOLENÁ S ČEDOK
Na začátku října jsme byli s přítelem na první dovolené - Korfu, Messonghi beach. Vysnili jsme si příjemnou dovolenou, ale ani zdaleka jsme netušili co nás čeká. Problém jsme měli s naprosto neobyvatelnym pokojem, který ani zdaleka nepripominal nafocene pokoje na webových stránkách CK. Když jsem viděla plesnivou koupelnu, sprchový závěs také, vana ve které jsme se museli první den vykoupat v botách, špinavé povlečení....opravdu zlý sen. Rozbrecela jsem se a začali jsme šokováni řešit výměnu. Oba už jsme několik dovolených zažili, nepotrebujeme žádný luxus, ale takto nevypadají ani ty nejhorší VŠ koleje. Jako alternava nám byl nabídnut "lepší" pokoj, opět celá koupelna s plísní. Nakonec jsme si museli připlatit 160 euro za normální zdravý neškodný pokoj, vypsali jsme reklamační formulář, vše nafotili. Žádost o vrácení příplatku nám Čedok samozřejmě zamítl, ale budeme bojovat dál.

Veškeré informace uveřejněné na této webové stránce jsou získané z veřejně přístupných zdrojů. Příspěvky uveřejněné v recenzích vyjadřují názory zákazníků cestovních kanceláří a agentur, nikoliv redakce serveru hodnocenicestovek.cz, která za jejich obsah nenese zodpovědnost.

© Copyright hodnocenicestovek.cz , Všechna práva vyhrazena. Tvorba webových stránek AiVision s.r.o.