1526 cestovních kanceláří a agentur
EU
= 0 Kč
USA
= 0 Kč
Chorvatsko
= 0 Kč
Bulharsko
= 0 Kč
Maďarsko
= 0 Kč
Turecko
= 0 Kč

Vyhledávání cestovek

Pojišťovny budou hradit nároky klientů cestovek jen ve sjednané výši


Pojišťovny budou hradit nároky klientů cestovek jen ve sjednané výši

Praha 22.10.2015

Pojišťovny zřejmě budou klientům cestovních kanceláří v úpadku vyplácet odškodnění jen ve sjednané, nikoli v plné výši. Senát tuto změnu pravděpodobně schválí v rámci novely o cestovním ruchu. Po ústavně-právním výboru to dnes horní komoře doporučil i její výbor pro veřejnou správu.

Změnu, na které se dohodli zástupci pojišťoven, cestovních kanceláří a ministerstva pro místní rozvoj, by v případě senátního souhlasu musela ještě potvrdit Sněmovna. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že změna je ústupkem pojišťovnám a že riziko za nesplacené nároky klientů ponese stát.

Výbor na návrh svého předsedy Miloše Vystrčila (ODS) vyzval ministerstvo pro místní rozvoj, aby vytvořilo garanční fond, z něhož by mohly být uspokojeny nároků klientů přesahující sjednané pojistné limity.

Bez navrhované úpravy hrozilo, že by pojišťovny podle původní novely měly hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře bez ohledu na limit pojištění. Pojišťovny ovšem za této podmínky nemohly v pojištění pokračovat, nezískaly by totiž zajištění, a proto už začaly cestovním kancelářím rozesílat výpovědi smluv o pojištění proti krachu. Cestovní kanceláře by zase bez povinného pojištění nesměly prodávat zájezdy.

Limit minimálně 30 procent z tržeb

Změnu ve výboru prosadil Ivo Valenta (za Stranu soukromníků), získal pro ni téměř jednomyslný souhlas. Pojišťovny by podle ní měly s cestovními kancelářemi sjednat limit pojistného plnění ve výši minimálně 30 procent ročních plánovaných tržeb z prodeje zájezdů nebo 30 procent těchto tržeb z předchozího roku.

Cestovní kanceláře by byly povinny udržovat v průběhu trvání pojištění limit pojistného plnění v takové výši, aby v případě pojistné události byly uspokojeny veškeré nároky jejich zákazníků. Změna zakotvuje spoluodpovědnost pojišťovny za stanovení správné výše limitu pojistného plnění, odpovědnost za dodržování jeho správné výše však bude na cestovní kanceláři.

Norma i po úpravách stanoví, že cestovní agentury budou muset u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje. Cestovní kanceláře budou muset předkládat pojišťovnám před uzavřením smlouvy mimo jiné údaje o hospodaření a počtu zájezdů.

Budou muset pojišťovnám každý měsíc dodávat údaje o počtu cestujících a prodaných zájezdů, o celkové ceně prodaných zájezdů nebo o výši záloh a tržeb za zájezdy.

Na českém trhu nyní je celkem 942 aktivních pojištěných cestovních kanceláří, které prodají ročně zájezdy v hodnotě zhruba 20 miliard korun.

 

Veškeré informace uveřejněné na této webové stránce jsou získané z veřejně přístupných zdrojů. Příspěvky uveřejněné v recenzích vyjadřují názory zákazníků cestovních kanceláří a agentur, nikoliv redakce serveru hodnocenicestovek.cz, která za jejich obsah nenese zodpovědnost.

© Copyright hodnocenicestovek.cz , Všechna práva vyhrazena. Tvorba webových stránek AiVision s.r.o.